Включете куркума в менюто си, ако искате да сте здрави

13546
Включете куркума в менюто си, ако искате да сте здрави
Снимка: iStock/Guliver

Куркумата е суха подправка, получена от корена на растението куркума, близък роднина на джинджифила. Всъщност, ако случайно откриете прясна куркума в магазина, много лесно бихте могли да сбъркате външния й вид с парче корен от джинджифил - поне докато го отворите и разкриете вътрешността му в тиквено-оранжево. Коренът се изсушава и се смила на фин прах, за да се получи познатата подправка, оцветяваща пръстите, ястията и всичко, до което се докосне. Още нещо, което трябва да знаете за куркумата, е, че тя наистина е полезна за вас. Куркуминът, активната съставка в куркумата, може да се похвали с множество ползи за здравето.

КАК ДА ГОТВИТЕ С ПРЕСНИ И СУШЕНИ ПОДПРАВКИ

Куркумата - ключов компонент на много ястия от Южна и Югоизточна Азия - може би вече е спечелила видно място в шкафа ви за подправки. Но тя е много повече от подправка, която добавя цвят и вкус към ястията ви. В допълнение към добре познатите си кулинарни приложения, куркумата има силата да подобри значително здравето ви. Ето как:

1. УСИЛВА ИМУННАТА СИСТЕМА

Куркуминът (ключов елемент на куркумата) е полифенол с мощни антиоксидантни свойства, което означава, че като неутрализира вредните свободни радикали, той предпазва тялото от ефектите на оксидативен стрес - системен дисбаланс, свързан с намалена имунна функция, както и с множество други заболявания включително диабет и болест на Алцхаймер. С други думи, богата на антиоксиданти чаша чай от куркума може да помогне на вашите имунни клетки да останат здрави, за да могат да си вършат работата. Всъщност положителното въздействие на куркумина върху имунната система надхвърля отблъскването на обикновената настинка: Последните проучвания обявяват куркумина като обещаващ агент за борба с рака.

Древен еликсир чисти кръвта и лекува ставите

В западните страни е на особена почит един древен еликсир, който ударно пречиства кръвта и лекува ставите. Основната съставка в него е ...

2. ДЕЙСТВА ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО

Освен антиоксидант, куркуминът е и известно противовъзпалително средство. (В случай, че сте го пропуснали, възпалението е лоша новина за тялото ви.) Поради тази причина се смята, че куркуминът има превантивен потенциал, когато става въпрос за безбройните състояния, свързани с възпалението, включително алергии, псориазис, диабет, сърдечно-съдови заболявания, депресия, артрит и дори болест на Алцхаймер.

3. НАМАЛЯВА БОЛКАТА, ПОДОБРЯВА НАСТРОЕНИЕТО

Оказва се, че куркуминът има ползи и за здравите хора. Изследвания, насочени към хора без предварително съществуващо състояние, показват, че това мощно вещество е ефективно за облекчаване на мускулната болезненост и поне едно проучване показва, че противовъзпалителните свойства на куркумина могат да имат положително въздействие върху настроението, паметта и способността да се концентрирате.

4. СПЕСТИТЕЛ ЗА КОЖАТА

Това е най-добрата напитка срещу вирусите

Нacтъпвaт вce пo-cтудeни дни и ceгa e ocoбeнo вaжнo дa пoвишим имунитeтa cи. Чудeceн пoмoщник зa тoвa e куркумaтa, cъвeтвaт лeкaри и ди...

Антиоксидантният и противовъзпалителен коктейл, известен като куркумин, може да направи чудеса за тена ви - или поне това показват ранните доказателства. Многобройни проучвания показват, че куркуминът, както като орално, така и като локално лечение, има силата да подобри цялостното здраве на кожата и ефективно да се насочи към специфични кожни проблеми. Акнето, стареенето на лицето и псориазисът са само някои от дерматологичните проблеми, които куркуминът облекчава.

5. ЗАЩИТАВА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Куркумина има способността да се грижи за здравето на черния ви дроб. Изследванията, проведени върху мишки, показват, че лечението с куркумин има потенциален превантивен ефект по отношение на чернодробно увреждане и може също да спре или забави прогресирането на чернодробното заболяване.

6. ПОДОБРЯВА МЕТАБОЛИТНОТО ЗДРАВЕ

Ролята на куркумина за намаляване на оксидативния стрес и възпалението може да се проследи и що се отнася до общото метаболитно здраве. Проучванията показват, че тези свойства на куркумина могат да имат положителен ефект върху кръвната захар и кръвното налягане, а също така могат да насърчат загуба на тегло и да предотвратят затлъстяването. В крайна сметка: Необходими са много повече изследвания, за да се определи как и до каква степен куркуминът може да третира метаболитни проблеми, но консенсусът в научната общност е, че нещата изглеждат доста обещаващи и на този фронт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com