НА ЖИВОВойната в Украйна

Владислав Панев: Европейската перспектива за РСМ е важна от гледна точка на българския национален интерес

1272

Преди две седмици националният съвет на "Зелено движение", което е част от коалицията "Демократична България", взе решение за преговори с "Продължаваме Промяната" за обща коалиция. Това каза в "Още от деня" по БНТ Владислав Панев.

"В България се оформят два политически блока още при третия мандат - Бойко Борисов лично спомена, че ще поиска от органите на партията да свалят ветото върху възможността да се коалират с БСП, така че ГЕРБ, БСП и ДПС ясно стоят от едната страна на бариерата, от другата сме ние и "Продължаваме Промяната". Този бинарен избор ще бъде представен на българите на 2 април", заяви депутатът от "Демократична България".

Панев добави, че програмите на ПП и ДБ се припокриват до голяма степен, но уточни, че има и изключения, например в сектор "Енергетика". "Има елементи, които трябва да се напаснат. Това са спорове, които можем да разрешим в рамките на седмица", добави той. "Нека да не говорим засега за листи особено когато все още не е ясен начинът на явяване", каза Панев по повод евентуални имена в листите.  

Панев подчерта, че наличието на реформаторско правителство е ключово за България за десетилетия напред за просперитета на нашата държава. "Виждаме какво се случва сега в парламента - днес на икономическа комисия за пореден път е блокиран законът за застраховането. А той е важен, защото Бюрото ни по зелена карта е под мониторинг заради това, че една конкретна застрахователна българска компания на известен бизнесмен наш не си плаща щетите в чужбина и това е от много години. И сега виждаме, че всички, извън ДБ и ПП, го пазят този бизнесмен, което е пречка за процедурата за влизане на България в еврозоната", поясни Владислав Панев.

По думите му заради конкретни интереси реформите в България не се случват. По въпроса за НПК и Закона за съдебната власт той посочи, че няма техническо време за финализиране на тези два закона практически няма до края на това Народно събрание. "А защо няма - защото таймингът беше така предвиден от страна на мнозинството, че тези промени да не се случат", каза Панев.

"Много хора се хранят от това неразбирателство и тези проблеми между България и Северна Македония, подклаждани и от чужди служби, най-вероятно", заяви той. Според него обстрелването с език на омразата няма да доведе до нищо добро. Той очаква промени в учебниците по история, особено в македонските, за да може младите хора да започнат да гледат по различен начин на България.

Панев подчерта, че е най-добре България и Северна Македония да развиват културно-икономическите и културните си връзки. А като причина за напрежението той посочи "бизнеса с омразата, когато наближат избори". Според него и у нас, и в РСМ има партии които нагнетяват напрежение, а обикновени хора като Християн Пендиков, който бе бит заради българското си самосъзнание, страдат. "Европейската перспектива за РСМ е важна от гледна точка на българския национален интерес. Гоце Делчев едва ли си е представял да има граница между тия планини, които сега са в двете страни, напротив - очаквал е македонци да идват тук да учат, ние също ще ходим да правим бизнес", посочи Панев. 

Владислав Панев: За да има смисъл едно правителство, то трябва да е реформаторско

„За да има смисъл едно правителство, то трябва да е реформаторско и с ясни приоритети. От ГЕРБ говорят различни неща всеки ден. В...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Испания поема твърд ангажимент...
БСП закри предизборната си кампания...
Областният управител на София...
Христо Иванов: Всички на практика...
Нинова във Варна: Да се спре временно...
Книгата на каузите на ПП-ДБ събра...
Отстранени от БСП социалисти,...
Гледайте на живо: ИЗБОРИ 2023:...
Кирил Петков разказа на бургазлии...
Васил Тончев: "Левицата" има...
Росица Матева: МВР няма да допусне...
За левите ментета и оригинала...

Последни новини