Властова петиция иска ефективна присъда за Навални

1556
Властова петиция иска ефективна присъда за Навални
Снимка: Getty Images/Guliver

Московският офис на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) на Русия заплашва да сезира съда с петиция за заместване на условната присъда на руския опозиционер Алексей Навални по дело на козметичната компания „Ив Роше“ с ефективна, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Дойче Веле".

Политикът, който е извън Русия след опит за отравяне, не изпълнява задълженията, наложени му от съда и е отстранен от контрола на наказателната инспекция. ФСИН твърди, че всички последици от отравянето на Навални са преминали до 12 октомври, позовавайки се на публикация в медицинското списание „The Lancet“. Отделът изпрати известие до самия политик, както и до неговия адвокат и пресаташе, относно необходимостта да се яви на 28-ми декември или сутринта на 29-ти декември. Самият опозиционер разглежда изявлението на ФСИН като признание от държавата за отравянето му.

Русия почна да разследва приближена на Навални заради разкритията за опита да бъде отровен

Руските власти стартираха криминално разследване срещу Любов Собол, една от близките приближени на опозиционния лидер Алексей Навални, ...

Делото срещу братя Навални. През 2012 г. Разследващият комитет (СК) на Руската федерация образува наказателно дело срещу Алексей Навални и брат му Олег по искане на генералния директор на „Ив Роше Восток“ (руският клон на „Ив Роше“) Бруно Лепру. Според СК компанията на Навални „Главподписка“ е предоставяла услуги на „Ив Роше“ на завишени цени, в резултат на което е претърпяла щети от 55 милиона рубли. По време на процеса „Ив Роше“ оттегли исканията си и заяви, че компанията на Навални не е причинила щети на нея. Генералният директор на руския клон отказа да се яви в съда като жертва и не беше призован в съда като свидетел, въпреки многократните предложения на адвокатите на Навални. На 30 декември 2014 г. Замоскворецкият съд на Москва осъди Алексей Навални на 3,5 години условно с изпитателен срок от 5 години, Олег Навални - на 3,5 години в колония. През лятото на 2017 г. съдът удължи с една година изпитателния срок за Алексей Навални. През октомври 2017 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че присъдата е произволна и необоснована и осъди братята Навални да заплатят обезщетение на обща стойност 76 000 евро и 460 000 рубли. През април 2019 г. ЕСПЧ взе още едно решение по делото срещу Алексей Навални, като обяви незаконен домашен арест, при който той беше повече от десет месеца през 2014 г.

Следи от отрова "Новичок" в анализите на Навални. Алексей Навални загуби съзнание на 20 август в самолет, летящ от Томск до Москва. След спешно кацане в Омск той е хоспитализиран и два дни по-късно е откаран за лечение в клиниката „Шарите“ в Берлин. Руснакът беше в изкуствена кома 19 дни. По искане на клиниката, експерти от специалната лаборатория на Бундесвера извършиха токсикологичен анализ на проби, взети от Навални, и откриха в тях следи от веществото "Новичок". Лаборатории в Швеция и Франция, както и експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), стигнаха до подобни заключения независимо един от друг. Руските власти отричат всички твърдения за участие в атентата срещу опозицията. ЕС и Великобритания наложиха санкции на 15 октомври за отравяне на Навални. В отговор Москва обяви въвеждането на контрамерки по отношение на ръководния персонал на апарата на лидерите на ФРГ и Франция. През ноември над 50 държави-членки на ОЗХО призоваха Русия да разследва отравянето на политици.

Телефонното обаждане на Навални до вероятния отровител от ФСБ. На 14-ти декември „Bellingcat“ и „The Insider“ публикуваха разследване срещу група служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ), замесени в отравянето на опозицията. На 21 декември самият Навални пусна запис на телефонен разговор с Константин Кудрявцев, военен химик от Института по криминология на ФСБ, споменат в разследването. Кудрявцев разказа подробности за покушението на опозицията в почти едночасова реч. ФСБ нарече записа на разговора провокация и фалшификация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа