Внимание! Купен вот!

3175
Внимание! Купен вот!
Снимка: БГНЕС

Внимание, купен вот! Табела с точно такъв надпис трябваше да има пред всяка секция по време на провеждане на местни избори 2019 г. у нас. От три дни политици и политолози не спират да повтарят как вотът масово бил корпоративен и купен. На улицата пред очите на всички се купували и продавали гласове. Като едни истински политически отговорни лица, те всички, които са видели изборната търговия, са останали безучастни, може би, пред правораздавателните органи. Или са чакали някой да свърши работата вместо тях, а накрая те само да кажат: "Казахме ли ви?".

Но вече всичко мина, късно е. Магазинът затвори. Търговията приключи. Кой купил, купил. Кой продал, продал. Никога у нас престъпниците не се улавят на местопрестъплението, а постфактум си размишляваме и разсъждаваме на глас. Правим публични изказвания, за да видят хората, че ние сме наясно. И какво от това, след като заловени няма. Или има тук-там за замазване на очите. Така или иначе, практиката да се купуват и продават гласове явно е масова, твърдят някои.

Затова аз предлагам най-добре да я узаконим, та да не се налага търговците да се крият вече. Тогава купуването и продаването на гласове няма да е престъпление, а ще е задължение. Хем държавата ще спечели, хем гласоподавателите ще имат възможността да избират открито директно от сергията. Най-добре ще е да се поставят и официални цени, а приходите от събраните средства да се облагат с данъци. По този начин търговията "на черно" ще бъде извадена на светло и от сивия сектор ще премине към дейност на редовни търговски дружества. Преди всеки избор търговците ще искат разрешение от общината да купуват гласове пред избирателните секции. Всеки ще си има позиция, а механизмът за разрешаване ще е като този за продажба на мартениците. На всеки отделно ще се определя регламентирано място.

Нови арести за купуване на гласове - този път в Плевен

Четирима души са задържани снощи по подозрения за купуване на гласове в района на Плевен, съобщи NOVA. По време на акцията са извършени...

По-близките до секциите ще струват по-скъпо, разбира се. Самият процес ще става чрез търг с явно наддаване. Всеки глас е важен, затова и дори само един да е желаещият да си продаде гласа, процедура ще се провежда. А ако двама или повече от търговците изявят желание да купуват на едно и също място, тогава ще се организира жребий кой къде да се намести. Ще бъде определена и минимална, и максимална цена за глас, за да не злоупотребяват продаващите, а на купуващите да бъде наложена граница.

Ако тази мярка срещу тайното купуване и продаване на вот бъде приложена, съм сигурна, че ще има 100% избирателна активност. Ще спрат и безследно да изчезват гласове и протоколите ще започнат да се попълват с хирургическа точност. А и от броене на бюлетините няма да има нужда. Даже най-добре да няма бюлетини, все пак дърветата трябва да пазим и по-малко хартия да произвеждаме. Как ще стане без бюлетини? Срещу името, ЕГН и номер на лична карта в избирателния списък освен подписа да се вписва и номерът на партията или личността, за която се гласува.

Нека си признаем, че България още от Бай-Ганьово време си я влече алъш-веришът, пък и му се получават схемите на българина. Мъдър човек е той. Стратег! Затова да не губим повече време и още от днес да започваме да печатаме табели с надпис "Внимание! Купен вот!" Е, добре, за онези последните оптимисти, които все още ще искат да гласуват по съвест и сърце, могат да бъдат оставени няколко секции, в които да изпълнят волята си. И накрая, за един приятел питам: след като почти всички твърдят, че гласове се купуват и продават свободно и тръбят публично, че вотът е купен, защо не се обединят и не предприемат заедно сериозни мерки по прекратяване на тази практика, а само си прехвърлят обвинения един на друг?

Автор: Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com