Вносът на руски стоки в САЩ спадна до нивата от 2004 г.

4206
Вносът на руски стоки в САЩ спадна до нивата от 2004 г.
Снимка: iStock

Вносът на руски стоки в САЩ отбелязва рекорден 18-годишен спад, като основната причина за ниските стойности са наложените санкции от Запада върху Русия след началото на войната в Украйна.

Вносът на руски стоки в САЩ през месец юни възлиза на 661 млн. долара, отбелязвайки спад от 1.7 пъти спрямо данните за май и достига до нива от началото на 2004 година. Вносът на американски стоки за Русия също падна до ново рекордно ниско ниво от 58 млн. долара.

Ръст в продажбите на руски петрол в Южна Европа

Южна Европа все по-често се обръща към покупката на руски петрол преди ембаргото върху черното злато от федерацията да влезе в сила сле...

Търговията между двете страни през юни пък отбеляза спад от четири пъти спрямо данните за средномесечния оборот от 2021 г. и възлиза на 3 млрд. долара, съобщава руската платформа RBK Group (РосБизнесКонсалтинг), позовавайки се на актуализирани данни от Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

В края на 2021 г. САЩ са петият най-голям търговски партньор на Русия, що се касае общия търговски оборот между двете страни. През 2022 г. най-голямата световна икономика беше изпреварена от Турция като партньор. През юни търговията на САЩ с Русия спадна до 5.88 млрд. долара, предава руското издание на Forbes.

Вносът на руски стоки в САЩ отчита най-ниските стойности от февруари 2004 г., когато се равнява на 653 млн. долара. За сравнение, през февруари 2009 г., след световната икономическа криза от 2008 г., той възлиза на 984 млн. долара.

През пролетта на 2022 г. САЩ забраниха вноса на руски петрол и петролни продукти. Същите съставляваха около 60% от общия внос на федерацията в САЩ.

Турция продава все повече метали на Русия

Западните санкции, наложени на Русия от началото на войната в Украйна дадоха възможност на Турция да увеличи износа на метали за федера...

Последва удар и по руските метали, като вносът на платиноиди, сред които и паладий, падна до 76.3 млн., спрямо 258.5 млн. през май.

Още по-рязък спад отбелязва вносът на руско ядрено гориво, който падна до нива, възлизащи на по-малко от 3 млн. долара през юни, спрямо близо 114 млн. долара през май. През 2021 г. средномесечният внос на ядрено гориво от Русия възлиза на 56 млн. долара, въпреки отчетените стойности през два от месеците на изминалата година, когато доставките се оценяват на под 3 млн. долара. Руският уран направи изключение от началото на войната в Украйна и не попадна под санкциите на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Обрат с цената на природния газ в Европа

Окончателно: Затварят едно от най-големите газови находища в Европа

Четири големи китайски банки отказаха плащания от Русия

След обрата вчера, цената на петрола - на кръстопът

Какво се случва с еврото след рязката промяна в последните дни?

Йелън: Проучваме възможности за "отключване" на замразените руски активи

МВФ обяви прогнозата си за украинската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com