НА ЖИВОВойната в Украйна

„Водна паша“ на Павел Койчев „заживява“ върху водното огледало на Южния парк

8031

Скулптурната композиция „Водна паша“ на Павел Койчев ще бъде поставена върху водното огледало на Южния парк в София, при западния му вход.

Изработката й на стойност 393 480 лв. с ДДС е възложена на обединение „Водна паша“, съдружник в което е притежателят на авторското право скулпторът Павел Койчев, става ясно от обявление на Столичната община.

Процедурата, по която ще стане изборът на изпълнител, е чрез договаряне без предварително обявление, заради притежаваните права на интелектуалната собственост.

„Автор е физическото лице, в резултат на чиято творческа дейност е създадено произведение и до доказване на противното за автор на произведението се смята лицето, чието име или друг идентифициращ знак са посочени по обичайния за това начин върху оригинала на произведението, копия или екземпляри от него и/или техните опаковки“, се сочи в документацията.

 

 

Предложението за изграждане на скулптурна композиция „Водна паша“ постъпва в Столична община с подкрепата на множество известни български творци, артисти и интелектуалци. Творбата на скулптора Павел Койчев е получила одобрение от „Съюза на българските художници“, Софийска градска галерия и др.

С Решение от 26-ти ноември Столичният общински съвет е дал съгласие скулптурната композиция да бъде изработена и трайно експонирана на градско-парковото пространство – водно огледало, при западния вход на Южен парк.

Такава скулптурна група от човешка фигура и овце на Павел Койчев е разположена в малко езеро край село „Осиковица”, недалеч от парк-галерията „Оригиналите“. През 2016 г. пластиките са обновени с по-устойчиви покрития и са разположени отново в езерото за постоянно. 

След отправената покана и поредица обсъждания Павел Койчев предложи на Столична община да създаде нова версия на емблематичната си творба "Водна паша". Творецът даде и идеята за локацията, в която тя да "заживее". Фигурите ще бъдат изработени от бронз, а главната ще е висока близо 4 метра.

Досега в София са поставени две скулптури на автора - пред сградата на общинския културен институт "Красно село" и пред Американското посолство.

"Зелени библиотеки" в парковете на София

Първите за тази година „Зелени библиотеки“ в парковете на София стартират на 3 август 2019 г. на две места – в Южния ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от София

Вижте къде на 31.01.2023 г. ще...
Шефът на СОС настоява за запазване...
Фандъкова: Все повече домакинствата...
Линейка и кола се удариха на Околовръстното...
От „Трейс“ твърдят, че не се чупени...
Вижте къде на 30.01.2023 г. ще...
Работник чупи с чук жълтите павета,...
Вижте къде на 29.01.2023 г. ще...
Ще секат дървета до Народния театър,...
Вижте къде на 28.01.2023 г. ще...
Почти половината от икономиката...
140 снегорина са почиствали снега...

Последни новини