Войната в Украйна: Лугански милиции не искат да се бият за Донецк, нова атака в Крим (ВИДЕО)

8596
Войната в Украйна: Лугански милиции не искат да се бият за Донецк, нова атака в Крим (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) не са едно и също според воюващите срещу украинската държава. Това поне подсказва широко отразен видеоклип на бойци от милициите на ЛНР. В клипа войниците казват, че работата им е свършена с "освобождаването" на Луганска област и те отказват да се бият в Донецка област.

Бойците се представят като батальон 2740 от луганските милиции. Изпълнихме си дълга, Денят на победата беше 3 юли, 2022 година, казва един от войниците.

Видеото подсказва, че руското военно командване има нов проблем, с който да се справя, коментира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния си доклад. От тръста посочват, че един от "източниците" на подкрепления за биещите се на фронта руски части е именно Луганска област, където се набират войници. Показателен е случай от Санкт Петербург – от местната администрация отрекоха, че има официална кампания за свикване на наборници и определиха разпратени повиквателни като провокация. Но пред изданието "Фонтанка" военен комисариат в областта е потвърдил, че е пращал повиквателни за разясняване на военна служба. Обсъждат се само условията за сключване на договор, не се набират директно наборници.

Видеото с луганските милиции изобщо не е първото такова видео с оплаквания от биещи се на страната на Русия. Например, на 2 юни бойци от 113 полк на милициите на ДНР се оплакаха, че воюват в Херсон без храна и лекарства, както и че на фронта отиват хора, чието медицинско състояние не го позволява.

Междувременно, в Крим има нова експлозия – в Джанкой. Ударът изглежда е срещу руска военна част и е осъществен рано тази сутрин. Засега няма много подробности какво е ударено, но първите данни са оръжеен склад - в Азовское. Там има и руска военна авиобаза, освен това районът се използва от руснаците като жп хъб за разпределение на войници и тежка военна техника. А в руската държавна информационна агенция ТАСС има информация за обявена евакуация на цивилно население.

Иначе на фронта в Донецка област големи промени няма. Основната руска атака е към Бахмут – според данните на Генералния щаб на украинската армия обаче руски атаки са отбити при Соледар и Володимировка т.е. отново няма някакъв голям руски пробив към Бахмут. При Северск воюват чеченските бойци на Рамзан Кадиров, но дотук нямат някакъв сериозен успех. Същото е положението и със Славянск – руснаците са на поне 30 километра от града, но го обстрелват с артилерия.

При Авдеевка битката е все така свирепа – от геолокализирани снимки се вижда, че основният дуел там е артилерийски и за момента изглежда, че няма категорично надмощие на нито една от двете страни. Но на югозапад от Донецк руските сили упражняват силен натиск и имат успех при Новомихайливка, както при Вухледар.

В Херсонска област основният фокус на международно внимание си остава АЕЦ Запорожие. Руснаците обвиниха украинците, че са стреляли с гаубици М777 по Енергодар, но не представят никакви доказателства за това – проруски канали споделят видеа, включително на украинския източник Труха, но преобръщат анонсите, че говорим за украински обстрел без никакви податки за доказателства кой стреля. Руснаците говорят и как украинците подготвяли "провокация", защото подготвяли за действие военни от специализирани звена за радиационна, химическа и биологическа защита. А Русия засега де факто отхвърли призива на 45 държави да се изтегли от Запорожката АЕЦ, като има съобщения как руският военен министър Сергей Шойгу говори с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш по темата. Но от ООН отрекоха, че спират мисия на МААЕ да отиде в АЕЦ-а – нещо, което се тиражира от Москва.

Според украинските данни, руснаците не са предприели пехотни атаки в Херсонска област, но продължават артилерийския обстрел, както и въздушни удари. Украинците съобщават и за два поразени руски оръжейни склада, при което са убити 23 руски войници, но руското военно министерство се хвали със 100 убити наемници, биещи се за Украйна – край Харков. Заради силното партизанско движение, руската армия е установила КПП-та в Мелитопол. Освен това, кметът на града Иван Федоров смята, че градът ще остане без отопление през зимата, защото на 95% разчита на газ, а от 3 седмици няма никакво подаване на синьо гориво.

ОЩЕ: Жив ли е създателят на ЧВК Вагнер след украински обстрел? По Днепър не остана здрав мост за руснаците (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа