Войната в Украйна: Въпросът е кой пръв ще колабира

2619
Войната в Украйна: Въпросът е кой пръв ще колабира
Снимка: Getty images

В Украйна в момента се води типичната война за изтощаване на противника. Военният експерт Франц-Щефан Гади обяснява стратегията на двете страни и коя офанзива може да се окаже решаваща за украинската армия. Ето какво каза той пред Дойче веле.

Украинската армия се изтегли от Лисичанск, в момента се водят тежки сражения за Донецк. Какво означава това за стратегическата позиция на двете армии във войната?

Франц-Щефан Гади: От военна гледна точка изоставянето на Лисичанск не променя ситуацията много силно. Това е символична победа за руските сили, но стратегическите последици ще са минимални. В Донбас се води война за изтощаване на противника. В нея става въпрос не толкова за завземането на отделни градове, колкото за това да се увеличи максимално броят на жертвите на противниковата страна. 

Знаеше се, че Лисичанск и Северодонецк рано или късно ще паднат заради сериозното превъзходство на руските сили, особено по отношение на артилерията. Украинските сили тактически се изтеглиха и не се биха до последния човек, както направиха в Мариупол. Това показва колко стратегически важни за Украйна са тези градове. Навярно е било мислено и за това, че по-нататък ще могат да бъдат отвоювани при една контраофанзива.

Украинските сили се изтеглиха до една нова добре укрепена отбранителна линия: Бахмут - Соледар - Северск. Другата отбранителна линия е до Славянск и Краматорск - и двата града бяха изградени като отбранителни бастиони от 2014 година насам.

В какво състояние са двете армии след повече от четири месеца на военни действия? 

Франц-Щефан Гади: И двете страни са изтощени и са понесли огромни загуби. Въпросът е кой първи ще колабира. Това е основният въпрос в една война, която се води до изтощение. В краткосрочен план ситуацията за украинските сили на изток изглежда по-зле.

Руснаците имат превъзходство в електронната война, поради което украинската страна използва безпилотни самолети рядко, тъй като електронните смущения могат да попречат на ефективността им. Големият недостатък на руската армия остава липсата на пехота.

А от украинска страна? 

Франц-Щефан Гади: Русия трябва да осъзнае, че в дългосрочен план тенденцията може да се обърне в полза на украинците - зависи доколко те ще могат да се възползват от западните доставки на боеприпаси и оръжие. Ще има ли добре координиран постоянен приток на оръжия, ще има ли постоянен трансфер на разузнавателни данни, ще има ли добре интегрирана програма за обучение, в която украинските въоръжени сили да се научат как да боравят с оръжията, доставени от Запада? А Западът трябва да подобри координацията и да мисли по-дългосрочно.

Безполезно ще е, ако Украйна разполага с половин дузина различни артилерийски системи и трябва да изгражда собствени логистични вериги за всяка от тях. Това е неефективно. Тук е необходимо планиране и съсредоточаване върху може би две системи. Това ще улесни обучението и поддръжката. Понастоящем украинските въоръжени сили изглежда не са в състояние да използват пълния потенциал на отделните оръжейни системи, доставени от Запада, защото им липсва обучение. Разбира се, на украинската армия трябва да се предоставят и боеприпаси в такова количество, че да се повиши оперативният ѝ капацитет в дългосрочен план.

Украинските въоръжени сили все още имат недостиг на системи за противовъздушна отбрана със среден и далечен обсег. Те трябва спешно да бъдат доставени, защото в противен случай това ще бъде сериозен дефицит при бъдещи офанзиви.

Има ли все още ефект от международните доставки на оръжия? 

Франц-Щефан Гади: Да, и това може да се види например в целенасочените атаки по линиите за снабдяване или складовете за боеприпаси с многобройни ракетни установки, които бяха предоставени на украинците. В първата фаза на войната преносимите противовъздушни системи и особено противотанковите управляеми ракети бяха от сериозно значение за оцеляването на отделните украински части. Те нанесоха огромни загуби на руските въоръжени сили. Доставките на оръжие помагат, имат значение и продължават да увеличават бойната мощ на украинските въоръжени сили.

Според Вас как ще се развият бойните действия? 

Франц-Щефан Гади: Продължавам да смятам, че това ще е последната голяма руска офанзива, преди да обявят оперативна пауза. Това не означава примирие или край на сблъсъците. По-скоро интензивността на военните действия ще бъде ограничена за определен период от време. В този период и двете страни ще се опитат да се възстановят, да създадат нови съюзи и да осигурят подкрепления. Мисля, че на бойното поле ще продължи да бъде динамично. Няма да има патова ситуация и войната на изтощение ще продължи. Колко дълго е трудно да се каже.

Русия може да продължи този начин на водене на война още няколко месеца или до другата година, стига да реши кадровия си проблем и да продължи да изпраща нови подкрепления на фронта. От тази гледна точка, санкциите няма да повлияят особено на военните действия. В моите очи Донбас няма голямо стратегическо значение - с изключение на това, че там се блокира голям украински военен капацитет.

Много по-важен за развитието на войната е Херсон. Според мен рано или късно той ще се превърне в първото изпитание пред голяма стратегическа контраофанзива на Украйна. Важно е тази украинска офанзива да успее. Ако тя не успее, това ще бъде сигнал за западните партньори на Украйна да настояват по-силно за започване на преговори. Неуспехът разбираемо би засилил гласовете на скептиците по отношение на доставките на оръжие, а това ще е много опасно за Украйна.

Най-важната офанзива на украинските въоръжени сили трябва да включва освобождаването на град Херсон и изтласкването руските сили обратно от другата страна на река Днепър. Скептичен съм дали Украйна ще успее да премине реката и да отблъсне руските сили и още по-надалеч. Това зависи от упорството, с което се защитава руската страна. Видяхме: Когато руснаците осъзнават, че може да загубят битката, те се изтеглят сравнително бързо. Значението на потенциалната голяма офанзива в Херсонска област не бива да се подценява.

 

Франц-Щефан Гади е военен експерт и научен сътрудник в Института за международни стратегически изследвания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа