Врачани гледат великите филми на режисьора Людмил Кирков, входът е свободен!

9508
Врачани гледат великите филми на режисьора Людмил Кирков, входът е свободен!
Снимка: личен архив

От 10-и до 15 - и декември Община Враца предлага на публиката безплатни прожекции на най-обичаните филми на известния режисьор Людмил Кирков.

Малкият град - там, където често се раждат големи хора. Тази мисъл приляга съвършено за такъв майстор на българското кино, какъвто е режисьорът Людмил Кирков. Ражда се във Враца, като фин и деликатен човек го помнят колегите му и приятелите от филмовата гилдия. Но има голямо сърце, това казва  режисьорът на документалния филм за него, колегата му Стойчо Шишков. За старата генерация врачани, той си остава, сега и завинаги, режисьорът,с голямо сърце, който снима „ Момчето си отива“и направи популярен родния си град в света на киното. Вече не съществува малката сладкарничка, на центъра на Враца, където продавачка беше Невена Коканова, а срамежливият юноша  си купуваше една боза от 6 ст., но и до днес кореняците врачани казват : Ей там снимаха онзи филм с НевенаКоканова!

До 15 декември жители и гости на Враца може да се насладят на панорама от филмите на Людмил Кирков. Прожекциите са безплатни в кино Метропол от 17.30 часа. В програмата са включени „Матриархат“;„Селянинът с колелото“; „Не си отивай“; „Петък вечер“; „Момчето си отива“; „Оркестър без име“.  Очаква се за срещи-разговори с публиката да пристигнат на 14 декември колеги на твореца – актьорите Филип Трифонов и Катерина Евро.

Днес е един ден на особена почит, защото на 12 декември 1995, преди 23 години, на 81- годишна възраст, тихо угасва живота на твореца Людмил Кирков. Много удачно организаторите са избрали да бъде показано продължението на филма „Момчето си отива“, а именно –„Не си отивай“ . Юношата Ран (Филип Трифонов), вече е зрял човек, директор на училище в родното си градче. Съученичката му Марияна (Сашка Братанова) е негова съпруга. Осъществяват ли мечтите си и как продължава животът на главните герои – такива са екзистенциалните въпроси, които са на преден план във филма.

Людмил Кирков завършва театрална режисура при проф. Боян Дановски във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1955). Специализира кинорежисура в Москва (1959). Може би заради това, типично  по чеховски,  в работата му присъства онзи тих и филигранно изработен образ на малкия човек, от малкия град, с малките му големи мечти. През цялото си творчество (13 игрални филма, един мини сериал и една късометражка) той се опитва да се противопоставя на задушаващата атмосфера на безнравственост в една отминала епоха на еснафство и консерватизъм.

Филмите на Людмил Кирков показват доброто като красота и истинност в почти християнски дух. Според него, най-неподатливото в света, който ни разкрива, е дълбоката всекидневност на човешкото съществуване. „Людете-сме-свързани – от тази нагласа Кирков изгражда своите филми - дори такива непретенциозни откъм сюжет и персонаж филми като„Момчето си отива“, „Не си отивай“; „Оркестър без име“ (да не говорим за „Матриархат“ и„ Селянинът с колелото“), са тържество на родството  между хората.

Филмите на Людмил Кирков разказват за крушението на голяма нравствена илюзия. Той се позовава  на непоносимото човешко битие в света. Неговите рворби ни отвеждат – чрез естетиката на привидно тривиалното всекидневие, в сферата на несъвместимостта на човешката мяра с всичко външно на нея. Човекът е космос, но е затворен в себе си.

В памет на бележития врачанин  Община Враца поде инициатива за построяване на паметник-чешма. Първата копка на паметника беше направена в Деня на народните будителите - 1 ноември. Мястото, което е избрано, е градинката пред Дома на науката и техниката, а автор е скулпторът Милен Каменов. Монументът ще бъде с модерна визия и ще представлява  кино лента с барелеф на режисьора и чешма.

„Замисълът е всеки, който отпива, да направи своя символичен поклон пред таланта на Людмил Кирков. На паметника ще бъдат изписани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков“, каза кметът Калин Каменов.

Идеята за създаване на монумента даде Инициативен комитет „В памет на Людмил Кирков“ с председател Филип Трифонов - актьорът изиграл ролята на Ран във филма, сниман във Враца „Момчето се отива“ и зам.-председател - Евелина Васкова, директор на Дома на науката и техниката.

Средствата за издигане на барелефа вече се събират с  дарения. Всеки желаещ  да подпомогне изграждането на паметник-чешмата , може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк.

Бихме могли само да гадаем какви филми би заснел днес, ако беше жив Людмил Кирков. Но поне аз, ни най-малко не се съмнявам, че в тях би въплътил болката от нарушеното равновесие в обществото и от загубата на какъвто и да е верен ориентир и мярка за човешкото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com