Вредата от кафето, за която никой не подозира

53154
Вредата от кафето, за която никой не подозира
Снимка: iStock

Милиони хора по света дори не си задават този въпрос, защото това е любима напитка с невероятен аромат и вкус. Все още обаче има категория хора, които не споделят общото удоволствие и се страхуват от последствията и влиянието на кафето върху сърдечно-съдовата и нервната система.

Необходимо е да се разберат ползите и вредите от кафето за човек, за да се определи дали си струва да рискувате. Съществува консенсус, с който е трудно да се спори, че кафето тонизира и ободрява, а в зависимост от честотата на приема му не вреди на организма.

Този ефект се осигурява от кофеина, който е част от кафето. Това вещество стимулира мозъчната дейност, повишава концентрацията и издръжливостта. Ефектът му е краткотраен, така че много хора пият повече от една чаша кафе на ден, за да удължат ефекта. Води до опасна зависимост и има негативни последици.

Ползи за здравето от кафето

Съставът на кафето съдържа витамини и микроелементи, необходими за нашето тяло. Сред мастноразтворимите витамини си струва да се отбележат Е и А. Те са антиоксиданти и забавят процеса на стареене, както и укрепват сърдечно-съдовата система и подобряват зрението.

Флавоноидите и кофеинът имат същия ефект. Сред микроелементите трябва да се отбележи магнезият. Той е част от нервните влакна. При недостига му се появява безпокойство, нарушения на съня и дори крампи в ръцете и краката. Регулират работата на сърцето, подобряват кръвообращението, които са част от кафето, калий и желязо.

Кафето не влошава хода на хипертонията. Включените в състава витамини от група В са структурни елементи на нервната система. Редовният им прием в организма подобрява когнитивните функции – памет, внимание и мислене.

Кофеинът ускорява метаболизма, така че можете да пиете кафе за отслабване. Можете да пиете не повече от две чаши кафе на ден.

Тези подправки намаляват вредата от кафето

Добавките към кафето

Най-често срещаният начин е да добавите мляко. Това прави напитката по-мека и вкусна. Има обаче и други начини за използване на този продукт. Можете да направите кафе с лимон, ползите от такъв състав е с ободряващ ефект. По-добре е да го приготвяте сутрин, за да тонизирате тялото. Лимонът е богат на витамин С, който укрепва имунната система и сърдечно-съдовата система.

Щипка канела в кафето ще ви помогне да се концентрирате.

Продукти, с които се смесва и кафето:

· Кардамон. Тази подправка действа успокояващо на нервната система. По-добре е да го използвате в ограничени количества поради суровия аромат и вкус.

· Джинджифил. Това е отлично средство за превенция на инфекциозни заболявания. Също така, продуктът помага на тялото да се възстанови след физическо натоварване.

· Мед. С него можете не само да подобрите вкуса, но и да се предпазите от грип и настинки.

Учени разкриха по колко кафе трябва да се пие на ден за удължаване на живота

Вредата от кафето, за която никой не подозира

· Кофеинът води до пристрастяване.

· Пиенето на повече от 700 mg кофеин на ден (5-8 чаши от 150 ml черно смляно кафе) провокира отстраняването на калций и магнезий от тялото.

· Прекомерната (повече от три чаши от 150 ml черно смляно кафе) консумация на кофеин влияе негативно на нервната система.

· Кофеинът е противопоказан при хора с декомпенсирани заболявания на сърдечно-съдовата система.

· Прекомерната консумация на кофеин стимулира диурезата (процес на образуване и отделяне на урина), което кара бъбреците да работят по-усилено и дразни пикочния мехур.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com