Вредата от оцета, за която никой не говори

27019
Вредата от оцета, за която никой не говори
Снимка: iStock

През последните няколко години здравни експерти, влиятелни и известни личности се възхищават от обширния списък от ползите от консумацията на ябълков оцет. Въпреки че е тръпчив и не е много лесен за преглъщане, много хора се кълнат в ползата от него за здравето и жизнеността.

Истината е, че има много предимства, включително сваляне на килограми, по-добър контрол върху нивата на кръвната захар и дори защита от вредни бактерии. Въпреки това, един основен страничен ефект си струва да вземете предвид, ако приемате ябълков оцет: твърде много киселина във вашето меню.

Защо 1 път в седмицата е ВАЖНО да си потапяме краката в ОЦЕТ

Чували ли сте за лечебните свойства на една от най-често използваните подправки в кулинарията, а именно ябълковият оцет? Мнозина са сви...

Ако прекалявате с ябълковия оцет, може да изпитате странично въздействието на киселината в различни части на тялото си, включително:

1.            Вашите зъби.

Тъй като киселинността разгражда емайла на зъбите ви, може да се изложите на по-висок риск от образуване на кариес. За да се борите с това, не забравяйте да пиете вода след приема на ябълков оцет.

2.            Вашата храносмилателна система.

Ако вече имате чувствителен корем, ябълковият оцет може да не е най-доброто допълнение към вашата диета, тъй като може да влоши симптомите на киселинен рефлукс.

Не е за вярване, но ябълковият оцет може да сваля килограми

Щом чуете за ябълков оцет, логично е първо да се сетите за овкусяване на салати. Тази чудесна добавка към ястията обаче може да ви помо...

3.            Вашите бъбреци.

Тъй като тялото ви трябва да обработва всичко, което консумирате или пиете, трябва да мислите какво се изисква от всички части. И ако имате хронично бъбречно заболяване, ябълковият оцет само ще доведе до допълнителен стрес и натиск върху и без това деликатните ви органи.

4.            И накрая, и може би най-важното, важно е да запомните, че ябълковият оцет няма да излекува рак.

Без значение колко от неговата киселина поглъщате ежедневно, тя няма да премахне раковите клетки. Въпреки това, има продължителни проучвания, които твърдят, че този оцет може да понижи нивата на определени видове рак, особено на хранопровода. За съжаление, това не е доказано. Всъщност, лекар по стомашно-чревния тракт от Медицинския факултет на Университета в Чикаго казва, че би искал да насърчи хората с рак на хранопровода да правят този прост трик, за да им помогне, но той е неточен и подвеждащ.

В крайна сметка: както при всяко нещо, опитайте тази модерна  тенденция в умерени количества и обърнете внимание на това как реагира тялото ви. И не забравяйте, че една лъжица никога няма да замени интелигентния избор на храна и редовните упражнения.

Кои са 3-те лекарства, които можем да си направим с домашен оцет

Домашният ябълков оцет не само служи за овкусяване на ястия и салати, но и като натурален лек, с който можете да облекчите редица нераз...

Ябълковият оцет е възхваляван като полезно оръжие в арсенала на диабетиците, благодарение на способността му да стабилизира нивата на глюкозата в тялото и да предотвратява опасни скокове на кръвната захар. И дава някаква надежда. Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Diabetes Research, установи, че диабетиците тип 2, които пият оцет, имат по-ниски нива на кръвната глюкоза, инсулин и триглицериди до пет часа след хранене в сравнение с групата на плацебо. Но въпреки че може да бъде полезен за хора с инсулинова резистентност или преддиабет, той не замества инсулина и други лекарства за диабет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com