Вредни ли са българските туршии и кисело зеле? Отговорът ще ви изнеада

46250

Консервираните зеленчуци увеличават риска от опасни болести, пише Daily Express, цитирайки проучване на Световния фонд за изследване на здравето.

Зеленчуците се консервират, за да се забави значително скоростта на разваляне, като същевременно се запазват хранителните и вкусовите им качества. За тази цел в туршиите се добавят сол и киселина.

Високото съдържание на сол променя вискозитета на слузта, която предпазва стомашната стена, и също така увеличава производството на съединения от нитрозогрупата. Прекомерният прием на сол води до първично увреждане на клетките и като следствие - до болести на стомаха.

Опасни ли за здравето ли са домашните мезета и луканки? Отговорът ще ви изненада

Болестите стомаха е злокачествен тумор, възникващ в епитела на лигавицата на органа. То може да се развие във всеки участък и да се разпространи в други органи, особено в хранопровода, белите дробове и черния дроб.

Факторите, които допринасят за развитието на болести на стомаха, включват хранителните навици и фактори на околната среда като тютюнопушене, инфекциозни и генетични фактори.

Болестите на стомаха в ранен стадий обикновено има незабележими клинични прояви и неспецифични симптоми (диспепсия, загуба на апетит). Други симптоми на боелстта (т.нар. синдром на "малките признаци") са астения, отвращение към месо, анемия и загуба на тегло. В по-късните етапи към симптомите се прибавят болка в епигастриума, повръщане и кървене при раздразнение или разпадане на тумора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Какъв елемент ви липсва, ако страдате...
5 причини, поради които кафето...
Кардиолог: Усетите ли това по...
Лекар каза как изглежда и как се...
Лекар: Зимната закуска е по-различна...
Храните и напитките, които са...
Лекар: Яжте този зеленчук и ще...
Учени разкриха колко шоколад...
Лекар разкри кой НЕ трябва да яде...
Учени откриха ново свойство на...
Лекар: Тези 4 подправки разтварят...
Лекар: В това количество алкохолът...

Последни новини