Вредни вечерни навици, които пречат на съня ни

4440
Вредни вечерни навици, които пречат на съня ни
Снимка: iStock/Guliver

Сънят е от изключително значение за правилното функциониране на човешкия организъм. За да увеличим ползата от него, е най-добре просто да забравим определени лоши навици вечер преди лягане.

Не бива да си лягаме гладни, понеже това също създава проблеми със съня – но не бива и да преяждаме вечер. В случай, че поемаме много храна преди лягане, организмът ни ще е натоварен с работа за усвояването на тази храна до късно през нощта, съответно ще заспим по-късно. Организмът ни ще получи по-малко почивка и така ще се събудим с неприятно чувство за недоспиване и претоварване. Ето защо, вместо да консумираме обемна вечеря, е за предпочитане да се ограничим с порции, които са сравнително същите както тези за закуска - особено ако вечеряме късно.

Тази храна ще ви помогне да спите много по-добре

Лиза Московиц е диетолог, който споделя две много ефективни помощни средства за добър сън, защото по нейни думи, едно от най-нездравосл...

Не яжте шоколад преди сън! Натуралният, т. нар. „черен“, шоколад е много полезен за здравето заради високото насищане с антиоксиданти и това, че облекчава стреса. За съжаление, в случай, че се консумира твърде късно, шоколадът може да попречи да заспим навреме. Той съдържа кофеин, което е бариера пред организма да се отпусне и заспи. Ако ли пък не желаете да се откажете изцяло от черния шоколад вечер, все пак е добре да намалите размера на порцията.

Не тренирайте твърде късно! Късното посещение на фитнеса може да наруши нашия биологичен часовник. Фитнес-упражненията преди сън са способни така да заредят организма ни с енергия, че той да не се успокои, щом дойде време да се спи.

Внимавайте с телевизията преди сън! Светлината от екрана на телевизора потиска действието на хормона мелатонин – а именно той предизвиква съня. Затова, ако прекалим вечер с гледане на телевизия, това ще стимулира мозъка и ще ни пречи да заспим.

Полезна ли е чаша вино преди сън? Виното понякога се рекламира в качеството си на „здравословна“ алкохолна напитка поради съдържанието на веществото ресвератрол, за което твърдят, че е полезно за сърцето. Но алкохолът се отразява негативно на качеството на съня. Вечерната чаша вино може да изглежда, че ни отпуска и помага да заспим по-бързо - но, всъщност, не позволява на организма да се отпусне напълно във фазата на бързото заспиване, с която започва наистина спокойния сън. Опитайте да замените чашата вино с чаша успокоителен билков чай. Щом изключите алкохола вечер, вашият дневен прием на калории ще намалее с няколкостотин – а резултатът ще е загуба на тегло. Но в случай, че не можете да се откажете от вечерното вино, то поне се опитайте да го пиете около два часа преди лягане – за да не нарушавате ритъма и цикъла на съня си.

Какво ще стане, ако не спим?

Към какви заболявания сте предразположени и колко дълго ще живеете, ако спите по 6-8 часа на ден или 10 часа? Какво се случва, ако не с...

Лютивата храна пречи на съня! Пикантните храни ускоряват вашия метаболизъм, но също така намаляват шансовете ви да заспите. Подправки от типа на лют пипер или сос пречат на бързото заспиване. Яжте подправки по-рано през деня – а вечер подправете храната с подходящи билки. Или оставете няколкочасов интервал между последното хранене и лягането – особено в случай, че не сте в състояние да се откажете от пикантните ястия във вечерята си!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво никога не се прави през Страстната седмица?
Какво никога не се прави през Страстната седмица?

В Църквата думата страст се използва в два случая: когато се говори за неестественото, греховно влечение на душата, например за страстта на пиянството,...