Все повече млади семейства стават хижари, държавата нехае

6781
Все повече млади семейства стават хижари, държавата нехае
Снимка: iStock/Guliver

"За наша радост има все повече млади семейства, които искат да станат хижари и да управляват такива туристически обекти." Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мирослав Дачев от Българския туристически съюз.

"В договора изискваме те да изготвят инвестиционна програма, която включва подобряване на условията в хижите. Да се направят хубави етажни санитарни възли и бани, а ако е възможно и в помещенията“, обясни той и допълни, че критичната точка в много от хижите са покривите.

През 2018 г. ръстът на нощувките в Бургас е 17%

Видно от абсолютните цифри е, че за първото полугодие на тази година ръстът на нощувките в град Бургас е 17%, а туристите, които са пос...

"Това се оказа много сполучлива форма за стопанисване. Преди 5 години отдадохме хижа „Мальовица“ в Национален парк „Рила“ на едно младо семейство, което направи чудеса. Подмени всички легла и подовата настилка. Направи съвременни етажни бани и тоалетни. Денонощно се осигурява топла вода на всички туристи, а хижата е доста високо в планината", посочи Мирослав Дачев.

"Не е лош и примерът с хижа „Добрила“ в Централен Балкан, която е на 1804 метра надморска височина. Единственият достъп до там е с високо проходими автомобили. Основният транспорт са коне и мулета, които са най-издръжливи. И там се направиха чудеса в подобряването на условията", каза още той.

По думите му трябва да се търси изравняването на стандарта на битовите и хигиенни условия в хижите и хотелите.

"Стремежът ни е в част от хижите да запазим духа на старото хижарство, а в друга част да има осигурени удобства“, заяви той.

"В последните няколко години виждам, че много млади хора отиват в туристическите хижи. Най-младото поколение иска по-добри условия и със основание", коментира Мирослав Дачев.

Нарушенията по Черноморието са по-малко от миналата година, отчете Ангелкова

Продължаваме да откриваме нарушения, макар че като процент те са по-малко от миналата година. Това каза министърът на туризма Николина ...

"Надяваме се подготвяният Закон за туризма и миналият на първо четене Закон за физическото възпитание и спорт да ни дадат възможност аргументирано да искаме средства от държавата. За да може в близките 5-10 години всички туристически обекти да бъдат приведени в условия, в които с радост да посрещаме туристите", каза още той.

Хижите към Българския туристически съюз са над 250. За съжаление, в последните 10 години държавата абдикира от въпроса за тях и не оказва финансова помощ, уточни Дачев.

"Голяма част от общините с финансови средства и лични дарения подпомагат хижите", посочи той.

"Хижестроителството е от преди 90 и няколко години и е уникално явление за България. То е започнало със самодейност, с лично участие и доброволен труд“, обяви Мирослав Дачев.

"Хижите в България са в сравнително добро състояние. През последните 7-8 години Българският туристически съюз се опитва да намери една сравнително удобна форма за стопанисване и управление на хижите. А именно те да се отдават за период между 5 и 10 години на частни лица", обясни той.

Лошото време провали туристическия бизнес в Румъния

Необичайно лошото време проваля летния туристически сезон в Румъния. Заради застудяването и силните ветрове плувните басейни в страната...

"Преди време изгоря хижа „Кашана“, а преди нея и хижа „Богдан“. За „Кашана“ са необходими не по-малко от 100 хил. лева, а за възстановяването на „Богдан“ толкова няма да стигнат. Обявили сме дарителска сметка“, коментира Дачев. По думите му от УС на Българския туристически съюз са склонни да предоставят за по-дълъг период, за 15-20 години, стопанисването и управлението на хижа „Богдан“ стига този, който иска да я управлява, да вложи средства да я изгради.

"Имаме не добре стопанисвана хижа и във Витоша- „Белите брези“. Миналия месец управителният ни съвет приключи договора с управителя на тази хижа. Тя е на атрактивно и хубаво място във Витоша, „под вратите“ на столицата. Прекратихме договора и ще наемем друг стопанин", каза още Мирослав Дачев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика