НА ЖИВОВойната в Украйна

Всеки десети преболедувал COVID се оплаква от упорит косопад

2908

Над 60 на сто от преболедувалите COVID търсят лекар заради косопад. Оплакването не е в кръга на алергичните прояви, но води най-много пациенти в дерматологичните кабинети, разказаха лекари от най-големите дерматологични клиники в страната, предава 24 часа.

Косопадът продължава поне 3 месеца. Така мислехме в началото. Зачестиха обаче случаите, при които се задържа и над 6 месеца, разказва доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница. Разреждането на коса се дължи на нарушения в косъма, преди да достигне стабилната си фаза – от етап на развитие той преминава направо към фаза на почивка и пада. Причините са високата температура, стресът, противосъсирващите кръвта лекарства, които често се предписват при коронавирусната инфекция. Всъщност и при други инфекциозни заболявания се наблюдава подобен процес - косата е много чувствителна на промените по време на температурни състояния и психическо напрежение.

Разреждането на косата е по-често при жените или най-малкото те по-често го забелязват. Характерно е засягането на зоната в центъра на скалпа и на слепоочията. Малко над 11 процента от пациентите с COVID косопад не могат да се отърват от него и за 6 месеца. Обикновено това са тежко боледували, при които са били увредени зародишните клетки на космите.

Няма един магически метод срещу разреждането на косата след заболяването. Дерматологията подхожда комплексно към лечението, използваме по няколко метода – едновременно за спирането на косопада и поникването на коса. Сред използваните подходи освен класическите средства са терапии, подобни на прилагане на стволови клетки; мезотерапия на растителна или синтетична основа; дори специални лазерни процедури, които насърчават рестартирането на растежа на косата. Първите резултати може да се забележат още на втората седмица, но са нужни поне 3 месеца за осезаемо овладяване на процеса, обясни доц. Казанджиева. Понякога усилията за компенсиране на косопада продължават и над половин година.

Връзката между нервната и кожната система е много по-голяма, отколкото обикновено се мисли, обясни доц. Казанджиева Двете системи се формират едновременно през 3-ия ембрионален месец и остават тясно свързани през целия живот. Затова почти всички дерматологични заболявания и състояния може да се потенцират от стреса.

Отвара от орехови листа може да е вашето решение при косопад - разберете как!

Отвара от орехови листа отдавна се използва както за подсилване на косата при косопад (алопеция), така и като натурална боя за коса. По...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

Без особена промяна в броя на заразените...
Проучване: Само една четвърт...
Без съществена промяна в данните...
Сигнал: Животозастрашаващ недостиг...
Новите случаи на коронавирус...
Инфлация: Почти 1000 лекарства...
Проф. Асена Сербезова: Недостиг...
Над 800 000 българи нямат достъп...
За втори пореден ден: 60 са новите...
Пожизненият ТЕЛК вече е факт за...
Ето при какви условия може да дойде...
Спад в броя на новите случаи на...

Последни новини