Всеки ли сънува?

885

Изследователи, психоаналитици и мечтатели от векове се вълнуват от сложните въпроси, свързани със сънищата и какво означават те.

Независимо дали си спомняме какво сънуваме, дали сънуваме цветно, дали сънуваме всяка нощ или просто от време на време - тези въпроси имат по-сложни отговори.

Какво представлява процесът на сънуване?

Сънуването е период на умствена дейност, който се случва, докато спите. Сънят е нещо красиво, сетивно преживяване, което включва образи, звуци, миризми или вкусове, кара ни да изпитваме дадени чувства – страх, любов, страст. Може да изпитате болка или удоволствие. Понякога има сюжетна линия, която сънят следва, а друг път всичко е разпокъсано.

Преди изследователите на съня смятаха, че хората сънуват само по време REM фазата на сън, период на дълбок сън, по време на който тялото извършва важни възстановителни процеси. Но по-нови изследвания показват, че хората сънуват и в други етапи на съня. Повечето хора сънуват около 2 часа всяка нощ.

Защо сънуваме един и същи сън

Защо сънуваме?

Изследователите са анализирали биологичните, когнитивните и емоционалните цели на сънищата в продължение на много години. Две от най-важните причини, поради които сънуваме, ще разгледаме по-надолу.

Сънищата могат да ви помогнат да консолидирате спомените и да обработите емоциите. Емоционалните житейски преживявания се обработват в едни и същи области на мозъка като разтърсващите сънища.

Възпроизвеждането на силни житейски преживявания е само един от начините, по които сънищата могат да ни помогнат да преработим емоциите.

Сънищата мога да ви подготвят за решаване на даден проблем в реалността или да намалят стреса у вас в дадена насока. По време на сън обработвате излишната инфомация от деня и се сортира това, което сте научили.

Какво означават сънищата според деня, в който ги сънуваме?

Защо някои хора си мислят, че не сънуват?

Някои хора не помнят сънищата си и това ги кара да заключат, че не сънуват никога. Да не запомним сънищата си не е нещо необичайно.

Дори и да сте от хората, които не си спомнят да са сънували през целия си живот, много вероятно е да сънувате всяка нощ.

По време на проучване от 2015 г. изследователите откриват, че хората, които не помнят сънищата си, показват „сложно, живописно и подобно на сънища поведение и реч“, докато спят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

3 места в дома ви, които задължително...
Какво да подарим за Новата 2023...
Пълнолунието на 8 декември ще...
Кои зодии ще генерират гениални...
Зодиите, за които декември ще...
Кои са слабите места на всяка...
Декември 2022 г. обещава късмет...
Ето какво винаги е изписано за...
5 знака, че е време да смените работата...
Дневен хороскоп за 3 декември...
Как да забравя бившия?
Само хитрите домакини знаят как...

Последни новини