НА ЖИВОВойната в Украйна

Всички обвиняеми за взрив с 15 жертви са оправдани, а един вече осъди прокуратурата

1116

57 000 лева обезщетение на една от подсъдимите за взривовете в завода за утилизиране на боеприпаси "Миджур" при Горни лом присъди на първа инстанция съдът. Става въпрос за Ивелина Бахчеванова, а присъдата е срещу прокуратурата и е поставено от Софийски градски съд, пише "Лекс".

При трагедията в "Миджур" загинаха общо 15 души, а четирима души бяха обвиняеми. На всички инстанции обаче те бяха оправдани - последно, от Върховния касационен съд (ВКС).

България през 2014 година: Големите трагедии

Съдът се съгласява, че на повечето съдебни заседания Бахчеванова е присъствала и макар да е била с най-леката мярка за неотклонение – подписка, правата ѝ били ограничени, защото била в неплатен отпуск и загубила доверието на колеги и приятели. По делото са проведени 54 заседания, на всички инстанции. Съответно, съдия Даниела Попова приема, че Бахчеванова дълго време е била под влияние на стрес и негативни емоции, че може да бъде осъдена, както и че заради мярката не можела да се грижи адекватно за детето си и да работи, за да получава доходи. Всичко това било съчетано и с факта, че трябвало да плаща на адвокати и да се грижи за юридическата си защита.

Бахчеванова беше шеф на Дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" към Министерство на енергетиката, икономиката и туризма и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Тя беше обвинена в престъпление по служба, защото като секретар на комисията е подвела членовете ѝ и разрешила вноса на мините от Гърция. Подсъдими с нея бяха бившият шеф на завода Валери Митков, инж. Палма Иванова, която е била инспектор "Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност" в завода, както и Божидар Василев, който е бил началник отдел "Контрол върху общоопасните средства" в МВР.

Последна инстанция за взрива край Горни Лом, убил 15 души

Днес, 26 ноември, ВКС ще гледа наказателното дело срещу Ивелина Б., Божидар В., Валери М. и Палма И. за взривовете в завода за боеприпа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Крими

Симона Лулеова от село Баня: Ето...
Откриха трите момичета, избягали...
Шофьорът от катастрофата в Батановци...
Полицията залови група от осем...
Оставиха в ареста варненеца,...
Дете загина в катастрофа, предизвикана...
Издирват 25-годишен мъж, изчезнал...
Майката на издирвания студент...
Тежка катастрофа край Перник,...
Двама ранени при тежка катастрофа...
Осемнайсет души са ранени в катастрофи...
Продължава издирването на студента...

Последни новини