Всяко осмо дете в света е вербувано за войник

855
Всяко осмо дете в света е вербувано за войник
Снимка: Unplash

Едно на всеки осем деца в света - над 300 милиона - живее в зони на конфликт, където е изложено на риск да стане дете войник, предупреди днес благотворителна организация, която заяви, че увеличаването на достъпа до образование е от жизненоважно значение за борбата с насилственото набиране на деца.

Миналата година Организацията на обединените нации призова за глобално прекратяване на огъня, за да се подпомогне борбата с COVID-19, но въоръжените групировки продължиха да се бият в страни като Афганистан, Демократична република Конго, Нигерия и Йемен.

В Нидерландия вече няма да се осиновяват деца от чужбина

Нидерландското правителство обяви спиране на осиновяването от холандски граждани на деца от чужбина поради разследвания, които разкрива...

В днешния доклад на благотворителната организация "Спасете децата" се казва, че през 2020 г. около 337 млн. деца са живели в близост до въоръжени групировки и правителствени сили, които вербуват деца. Близо 200 милиона от тях живеят в най-смъртоносните военни зони в света, което е с 20% повече от 2019 г., се казва в доклада, цитиран от „А Нюз“.

"Просто е ужасяващо, че в сянката на COVID-19 и на призива на ООН за глобално прекратяване на огъня повече деца от всякога са попаднали под прицела на най-смъртоносните военни зони и е по-вероятно да бъдат ранени, вербувани или убити", заяви Ингер Ашинг, главен изпълнителен директор на международната организация "Спасете децата".

Точният брой на децата войници не е известен, но през 2020 г. повече от 8500 деца са били вербувани и използвани като бойци или в други роли от предимно недържавни въоръжени групировки, според данни на ООН. Това е с 10% повече от предходната година. Този брой вероятно е само малка част от действителните случаи, се казва в доклада на благотворителната организация.

"Милиони деца не познават нищо друго освен войната, което има ужасяващи последици за психичното им здраве, способността им да ходят на училище или достъпа им до животоспасяващи услуги. Това е петно за международната общност", допълва Ашинг в изявление.

Според Международната организация на труда (МОТ) към ООН, насилственото набиране на деца за участие във въоръжени конфликти се счита за една от най-тежките форми на детски труд, наред със злоупотреби като трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Децата са по-уязвими за набиране като бойци или за сексуална експлоатация, ако са бедни или нямат възможност да посещават училище.

10 милиона деца по света нямат нито една ваксина

Около 10 милиона деца от развиващите се страни по света все още не са получили нито една ваксина срещу инфекциозни заболявания, са изяс...

Момичетата, които съставляват 15% от докладваните от ООН случаи на вербуване през 2020 г., често действат като шпиони или атентатори самоубийци и са особено изложени на риск от злоупотреба, според организацията "Спасете децата".

В доклада се излагат препоръки за спиране на "тази война срещу децата", включително подвеждане под отговорност на извършителите на тежки нарушения, както и осигуряване на достъп до образование, за да се предпазят децата от насилствено вербуване.

Специалният представител на ООН за децата и въоръжените конфликти Вирджиния Гамба заяви по-рано този месец в съвместно изявление с МОТ и благотворителната организация War Child UK, че правителствата трябва да поставят нуждите на децата в центъра на плановете за възстановяване от COVID-19. Тя подчерта необходимостта от въвеждане на програми за реинтеграция на децата и подкрепа за водените от общностите инициативи и организациите, работещи на първа линия.

Но Сандра Олсън, съветник по реинтеграция в War Child UK, която работи в помощ на децата, засегнати от войната, заяви, че финансирането остава основна пречка.

"Много програми за реинтеграция днес получават финансиране само за 12 месеца или дори по-малко - твърде кратък период, когато става въпрос за изграждане на устойчивост и действия на общността", каза Олсън и призова държавите и донорите да "дадат приоритет на тази изключително важна дейност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com