ВСС пак отложи дебата за освобождаването на Гешев, чака ВАС

3301
ВСС пак отложи дебата за освобождаването на Гешев, чака ВАС
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отложи дебатът по същество по исканията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев до влизане в сила на определение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). "За" гласуваха 17 от кадровиците, Иван Гешев не участва в гласуванията. 

На заседанието присъстваха 18 кадровици,  ВСС по закон е от 25 членове, но заради непопълнени три места в момента членовете са 22-ма.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев предложи дебатът по искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев да се отложи, докато се произнесе петчленен състав на ВАС. 

Припомняме, че министър Йорданова обжалва решението на съвета да не разгледа всички нейни искания пред съда. В понеделник ВАС обяви, че частично трябва да бъде разгледан и случаят "Жоси".

"Ако продължим да разглеждаме в настоящия момент, ще има неяснота какво ще се случи по нататък с процедурата. Правилно и законосъобразно е да се отложи днешното заседание и да се разгледа, когато влезе в сила определението на ВАС", аргументира се Магдалинчев. 

Министър Йорданова възрази, че на 4 май, когато се е решило ВСС да заседава днес, делото също е било висящо пред ВАС.

Иван Гешев отново заяви, че държи да бъдат разгледани по същество и двете искания - на министър Йорданова и на проф. Янаки Стоилов. "Искананията са смешни, особно това, че главен прокурор подарява класици на неправителствени организации", повтори Гешев.

"Много пъти отправях покана да дебатираме върху съдебната реформа. Това, което става е политическа поръчка", каза той.  "Съдебната власт е най-стабилната власт в този момент, целта е нейното овладяване, а цената ще платят българските граждани", каза той.

"Ако главният прокурор има данни за злоупотреби да приложи своите правомощия", контрира министър Йорданова.

"Молбата ми е да отложим за един кратък период от време - седмица или десетина дни. Не мога да си представя днес да разгледаме исканията", каза Магдалинчев.

Правосъдният министър обясни, че обжалването на актове не е бавене на процедура, а се нарича законност.

Съдия Атанаска Дишева обяви, че ще подкрепи предложението на Магдалинчев, защото виждала в него надежда. Тя каза, че на 4 май нямало идея как ще се произнесе ВАС, но към днешна дата, имало произнасяне, че частично трябва да се разгледа и случая "Жоси".

"Разчитам на българския съд, в частност на петчленния състав на ВАС и смятам, че той ще приеме за допустимо предложението в неговата цялост. Процедурата се забави на 22 юли миналата година, когато ВСС реши, че не може да допусне за раглеждане по същество искането на проф. Янаки Стоилов". Това каза Дишева и припомни, че почти година ще стане от първото предложение, а то още не е разгледано по същество.

Надежда Йорданова: Трябва дебат по допуснатите основания за отстраняването на Гешев

"Считам, че трябва да има дебат по същество по допуснатите основания. Случаят „Жоси“ е едно от многото основания за предсро...

Главният прокурор подкрепи Атанаска Дишева, като пак обясни, че иска да се разгледат всички т. нар. основания в искането, имал ясен спомен от студентските си години. Спомените му от детската градина не били ясни, но се надявал, че няма да се направи искане за периода от раждането му през 1970 до 1977 г. , това щяло да го затрудни, повтори Гешев шегата си от минали заседания на ВСС.

Да не се правят инсинуации за факти и обстоятелства, които излизат извън обхвата на искането, каза министър Йорданова.

Боян Новански също каза, че трябва да се отложи разглеждането.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков призова всички да се придържат към добрия тон. Той обясни, че има правен проблем. "Нека да оставим на спокойствие българския съд да си свърши работата, министърът има право да обжалва, това не е злоупотреба с право. Знам как ще се тълкува това наше произнасяне", каза Чапкънов.

"Някои политици обикалят телевизионните студиа. Ние за разлика от политиците нямаме право да говорим неистини. Работим и нямаме време да обикаляме по телевизиите и не можем да надсмогнем на политиците", каза Иван Гешев.

ВСС определи кога ще стане ясна съдбата на Иван Гешев като главен прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие като допустимо искането на бившия правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно освобожда...

Съдия Олга Керелска предложи днес да се развие дебатът, без произнасяне, а ВСС да дебатира само по искането на Янаки Стоилов. Атанаска Дишева също я подкрепи. Не мога да повярвам, но подкрепям предложението", заяви и Гешев.

Чувал съм от десет човека, че използваме процедурни хватки, каза Георги Чолаков. Той поясни, че има няколко основяния, които са неясни, а "предлагате да започнем дебат". Според Чолаков е важно да има системност. "Дори и непопулярно това е законосъобразното решение", каза той, и също се обяви за отлагане на дебата.

Според Калина Чапкънова каквото и решение да вземе ВСС, ще бъдат критикувани. Тя също обяви, че ще подкрепи предложението на Боян Магдалинчев.

"Ако някой приема правото на жалба за процедурна хватка, това си е за негова сметка. Обществото трябва да знае, че преди всичко има ред и законност. Произнасяне ще има", каза Магдалинчев.

Още: Гешев няма притеснения за поста си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com