Вучич: По-добре да ме убиете отколкото да ви предам Косово и Метохия

5790
Вучич: По-добре да ме убиете отколкото да ви предам Косово и Метохия
Снимка: Getty Images

Можете да унищожите президента на Сърбия, можете да ме убиете, но за мен Косово и Метохия са най-голямата сръбска светиня и няма да ви ги предам. Така сръбският президент Александър Вучич коментира решението на косовския премиер Албин Курти да назначи Ненад Рашич за косовски министър на общностите. Вучич нарече Рада Трайкович, назначена за съветник на Рашич, "сръбска измет от дъното на кофата", а на Курти даде епитета "терористичен боклук".

„Изборът на Рашич, човек, който спечели по-малко от 1%, както и на Рада Трайкович, която беше в неговата листа, показва, че те искат преследване и прогонване на сърбите от Косово и Метохия. И сега имам да кажа няколко неща, преди официалното обръщение и срещата с Вархеи (обявена за утре), ако изобщо се случи“, каза Вучич в телефонно участие в предаването на Pink TV.

Той добави, че Рашич и Трайкович не се ползват с доверието на сърбите в Косово, а имат "доверието на западните агенции и терористичния боклук Курти".

ОЩЕ: Вучич: След санкциите срещу Русия ЕС ще поиска да признаем и Косово 

"Мълчах месеци, години, търпях глупости от всички, и в региона, и в Европа..., този терористичен боклук за това, което направи днес, трябваше да получи заслуженото осъждане на ЕС", каза Вучич, цитиран от РТС.

Вучич: Аз ли съм виновен за резултата 3:3? Не мога да ритам топката

„Аз съм виновен, че Сърбия завърши 3:3?... За съжаление не можах да гледам, съжалявам, че не победихме, май няма човек, който да ...

Той добави, че са нарушени не само нормите на Брюкселското споразумение, но и международното публично право.

"Нарушени са всички демократични принципи и норми, според които се избира или предлага някой, който е получил много гласове, а не някой, който е получил 1% от гласовете. И не им пука, защото е в съответствие с интересите на една европейска сила и интересите, които някой трябва да реализира срещу сърбите“, посочи Вучич.

„Избраха най-лошата сръбска измет от дъното на кофата - Рашич, Раду Трайкович. Просто няма по-лоши. Те нямат ничие доверие, но имат доверието на терористичния боклук Курти, на западните служби, които ги поставиха там, мислейки, че ще унищожат Сърбия. Мислеха си, че ще ни изплашат, че ще бъде - сам си на света, не можеш да направиш нищо... Няма проблем. Можете да унищожите президента на Сърбия, можете да организирате пак протести в Сърбия, можете да ме убиете, каквото искате. За мен Косово и Метохия е най-голямата сръбска светиня. По-добре да ме няма, отколкото да ви я предам и няма да ви я предам“, каза Вучич.

Той нарече реакцията на ЕС на назначаването на Рашич срамна и подчерта, че по тази причина сръбската делегация няма да участва в срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана.

„Никой от Сърбия няма да бъде в Тирана на 6 декември, а вие добре сте дошли, вземайте дневни, пътувайте със самолет, всички от Европа, говорете, говорете глупости, всички вие от Западните Балкани, как Сърбия е виновна за нещо. Но вие не можете да намерите нищо, за което Сърбия да е виновна. Няма проблем. Ама хайде да видим какво ще направите и как ще го направите“, посочи президентът.

Вучич: След санкциите срещу Русия ЕС ще поиска да признаем и Косово

Европейският парламент не е приел никаква резолюция, която да призове Сърбия да въведе санкции срещу Русия. Това е само въпрос на препо...

Вучич заплаши, че следващия път трябва да внимават за начина, по който се обръщат към Сърбия.

ОЩЕ: Кадиров изпрати на Вучич чеченско наметало и шапка заради подкрепата за Русия 

„Следващия път, когато се обръщате към Сърбия, внимавайте дали това, което е прието в Брюксел, се изпълнява, внимавайте за изказванията си, за уважението към Сърбия и гражданите на Сърбия. Гражданите на Сърбия не са деветата дупка на ничий кавал и няма да позволя да ги унижавате. Никога повече няма да ви позволя да го направите, а сте го правили безброй пъти“, каза Вучич.

Обръщайки се към Курти, Вучич го предупреди да внимава да не нарани нито един сърбин, защото сърбите заедно с държавата Сърбия "ще знаят как да отговорят".

„Ти, терористичен боклук, внимавай да не нараниш сърбите, защото сърбите заедно с държавата Сърбия, ще знаят как да отговорят. А вие от Европа, засрамете се, и това е дреболия в сравнение с това, което наистина мога да ви кажа. За събота подготвям по-подробен, задълбочен, отговорен, сериозен отговор“, каза президентът на Сърбия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com