Вучич променя лицето на Сърбия с 12 млрд. евро

5820
Вучич променя лицето на Сърбия с 12 млрд. евро
Снимка: Getty images/Guliver

Президентът на Сърбия Александър Вучич представи в неделя структура на инвестиционен план за следващия период, за който са предвидени 10, а може би и 12 милиарда евро, които ще бъдат вложени в комуналната, транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура, както и за увеличаване на раждаемостта, изграждане на жилища за млади хора и туризъм. Това пише белградският ежедневник „Политика“, цитиран от агенция "Фокус".

„Решихме да променим изцяло лицето на Сърбия, благодарение на реформата на публичните финанси и всички мерки от 2014 години насам“, заяви държавният глава на пресконференция, като добави, че става въпрос за петгодишен план и че той иска да бъде част от екипа, който ще го реализира.

Вучич: Сърбия е по-напред от България

Сърбия вече е изпреварила България и Хърватия и много скоро ще стигне стандарта на ЕС, твърди сръбският президент Александър Вучич, цит...

Александър Вучич подчерта, че е от ключово значение изграждането на канализационна мрежа с пречиствателни станции в цяла Сърбия. „За цялата канализационна мрежа и водопроводната система, без Белград, ще отделим 3 милиарда евро, а това означава всяко село и град в Сърбия ще има канализация и питейна вода“, заяви той. „Това е съвсем ново лице на Сърбия, нова Сърбия“, каза президентът.

Повечето от тях ще бъдат разпределени за Нови Сад - 127 милиона, след това за Крагуевац, Ниш, Панчево, Суботица, Вальево, Смедерево, Чачак, Вранье, Пожаревац - всички ще трябва да имат цялостна канализационна и водопроводна мрежа“, каза Вучич. По неговите думи днес в Белград, Нови Сад и Ниш се виждат големи строежи, но това трябва да е случаят за всички градове и населени места в Сърбия.

„Ние изграждаме пътища и жп линии повече от всякога, дори от времената на Тито. Имаме парите, растежът е по-висок и ще бъде по-висок и вярваме, че можем лесно да осигурим 10, а може би ще можем да осигурим 12 милиарда евро“, подчерта Вучич. Президентът подчерта, че планът не включва Моравския коридор, както и пътя Рума-Шабац, нито другите проекти, за които вече е осигурено финансиране.

Вторият сегмент ще бъде инвестиция в пътна и железопътна инфраструктура на стойност 4 милиарда евро, който се отнася за нови проекти, а не за вече стартирани. Милиард евро ще бъдат инвестирани в реконструкцията на железопътната линия Белград-Прешево и ако Хърватия иска да реконструира железопътната линия до Загреб.

Държавният глава поясни още, че най-малко 1,3 милиарда ще бъдат инвестирани в местни и регионални пътища, като по този начин пътищата Бор-Жагубица, както и други регионални пътища в цяла Сърбия, ще бъдат направени.

Вучич: Можеше да има договор с албанците, ако бяхме оставени на мира

Сръбският президент Александър Вучич подчерта за агенция Танюг, че въпросът за Косово и Метохия трябва да бъде решен от сърби и албанци...

Допълнителни 700 милиона евро са заделени за училища, а за здравни заведения и спешна помощ - 500 милиона евро, продължи Вучич. Той съобщи, че инвитро оплождането ще бъде безплатно в цяла Сърбия, независимо от броя на опитите. Той коментира също, че целта е да се удвои финансовата помощ за първо, второ, трето и четвърто дете в сравнение със сегашната, която е около 30 хиляди евро за период от 10 години.

По думите на държавния глава, политиката за стимулиране на раждаемостта е моделирана по най-добрите примери, които могат да се намерят в чужбина.

Допълнителни 500 милиона ще бъдат инвестирани в цифрова инфраструктура и научно-технологичния парк а Сърбия иска да бъде първа в региона по иновативни технологии.

Планирани са средства от 500 милиона евро за изграждането на апартаменти за млади съпружески двойки, при още по-благоприятни условия, отколкото за служителите по сигурността, така че жилищният проблем ще бъде решен за около 40 000 млади брачни двойки.

Това ще бъде направено възможно най-бързо, за да останем в Сърбия, каза Вучич, като заяви, че 100 млн. евро ще бъдат инвестирани в предприемачество, за да се даде нов тласък на укрепването на частната инициатива и частния сектор.

Вучич: Ще направя всичко възможно Сърбия и България да бъдат в отлични отношения

"Сърбия и България имат отлични отношения, а последните събития и изявления на официални лица на двете страни са преходни неразбиратела...

500 милиона евро са планирани за енергия, а големи инвестиции ще бъдат направени и в туризма от здравен до воден туризъм, който включва водни помпи, докове, пристанища.

Предвиждат се и допълнителни инвестиции в селското стопанство, за да има още по-благоприятни условия за експлоатация на машини, инвестиции в напояване, изграждане на иригационни системи.

Националният инвестиционен план включва също изграждането на метро в Белград, национален стадион и девет други стадиона в Сърбия. Предвижда се да се инвестира в изграждането на концертна зала за филхармонията, преместването на музея „Никола Тесла“, както и в други съоръжения, съобщи Вучич. Той заяви, че за 18 август е предвидено откриването на магистралата Милош Обренович и обясни, че подобно съоръжение се открива в Западна Сърбия за първи път след 74 години и в него са инвестирани много пари, енергия и работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com