Вучич се замисля за предсрочни избори, опозицията плаши с бойкот

1055
 Вучич се замисля за предсрочни избори, опозицията плаши с бойкот

Заради провеждани редовно масови граждански протести в много сръбски градове все по-актуална става темата за възможни предсрочни избори в Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич днес за пореден път заговори за възможността за преждевременни избори за парламент.

Александър Вучич: Сърбия е силно заинтересована от изграждането на газова връзка през България

В навечерието на посещението на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в Сърбия, президентът на западната ни съседка даде ...

„Това решение е сложно. Ще отидем с него при партийното председателство и в главния съвет, но това не е партийна работа. В ръководството на партията всички са за провеждане на избори. Не отхвърлям изборите като възможност. Това ще зависи от много други неща, които са свързани с бъдещето на Сърбия“, каза Вучич пред РТС.

Сръбските медии съобщиха днес резултатите от проучване на Ipsos Strategic Marketing, което показва, че ако сега се проведат избори, управляващата Сръбска прогресивна партия на Вучич ще спечели 55% от гласовете. Това, според агенцията, показва, че масовите граждански протести не засягат настроението на избирателите.

От друга страна, основателят и един от лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия Драган Джилас заяви в интервю за вестник "Данас", че опозицията "няма да участва в фалшиви избори".

Според него всички в опозицията трябва да осъзнаят, че гражданите по улиците очакват те да докажат, че "утре, когато пада сегашният режим, системата, която е построена повече от десет години, ще падне и че наистина ще бъде различно".

Вучич е готов да свика предсрочни избори, ако опозицията пожелае

Предсрочни парламентарни избори в Сърбия ще бъдат незабавно назначени, ако опозицията поиска това, заяви сръбският президент Александър...

“Всички трябва да се ангажираме да не участваме във фалшиви избори. Трябва заедно, както хората, така и политиците, да направим изборите отново избори и с нашия подпис да гарантираме, че докато тези условия бъдат изпълнени, няма да има фалшиви избори на Вучич ние никога повече няма да участваме при такива условия”, каза Джилас в интервюто.

Той добавя, че когато се организират честни и свободни избори, опозицията чрез широка народна изборна листа ще създаде "правителство от експерти за определен период от време, което ще възстанови системата и ще въведе ред и правила".

Джилас отговори положително на исканията от граждански протести към опозицията за "изграждане и укрепване на институции, приемане на закон за собственост, лустрация, независими медии, специален прокурор за корупция, декриминализация на обществото и пълна независимост на съдебната власт" . Тези искания, според Джилас, са нещо, което трябва да се направи в Сърбия, за да се гарантира, че "властта, която не е по желание на гражданите, може да бъде променена с писалка".

Анализатори в Белград твърдят, че Вучич е изправен пред дилема по въпроса дали си струва да обяви избори и да спечели "пирова победа", тъй като заради бойкота на опозицията ще загуби пред международната общност легитимност както парламентът, така и своя собствен, за да реши проблема с Косово.

Протестите в Сърбия продължиха цяла нощ

Нощ на протести в Сърбия, където шеста поредна седмица продължават шествията с искане за оставка на президента Александър Вучич, предав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com