НА ЖИВОВойната в Украйна

Вучич: Сърбия няма да признае т.нар. референдуми в Украйна

2251

"Сърбия няма и не може да признае очакваното решение на руската Дума", заяви сръбският президент Алексдандър Вучич по повод на т.нар. референдуми в четири украински области за присъединване към Русия, предава РТС.

"Ние защитаваме нашата собствена териториална цялост и е в наш интерес да защитим териториалната цялост на международно признатите държави и това е единственото нещо, което не може да бъде променено. Това са неща, които са от решаващо значение за нас", посочи Вучич и добави, че ако Сърбия признае т.нар. референдуми, "вече няма да има никаква позиция не само по отношение на Косово и Метохия, но и по отношение на уважението, с което се ползва днес в международната общност.

ОЩЕ: Анализ: Русия лъже за активността на т.нар. референдуми, ще принуди украинци да се бият срещу Украйна

Според президента натискът срещу Сърбия в международен план ще се увеличава.

"Много пъти съм казвал, че след 15 септември , опитите ще бъдат непоносими", добави Вучич.

"Не се боря за Путин или Байдън. За никого. Боря се за тези прекрасни хора във фабриката в Инджия, за всеки един от вас, за всички граждани на Сърбия, за тази страна. Не ме интересуват чуждестранните лидери", каза още той.

Сръбският президент подчерта, че още в петък му предстоят важни срещи и първо ще пристигнат европейските парламентаристи и германският пратеник за Западните Балкани във връзка с подготовката на Берлинската конференция.

"След това в събота (1 октомври – бел. ред.) заминавам за България, където ще имам среща с Урсула фон дер Лайен и с колеги от България, Гърция и Северна Македония, където за нас са важни някои други споразумения. Още в понеделник ще говоря с Орбан и Нехамер в Будапеща за мигрантската политика", каза още Вучич.

На 8 октомври е планирано обръщение на сръбския президент към гражданите, в което той ще очертае стъпките, които държавата ще предприеме във връзка с всички важни политически и икономически въпроси.

Вучич: Светът върви към много голям конфликт

Сръбският президент Александър Вучич заяви в кулоарите на Общото събрание на ООН, че ситуацията в света не предразполага към добри нови...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Балкани

Сдружение сезира македонския...
Сигнали за бомби в съдилища в 18...
Белград описа с препоръки антибългарската...
Борисов: Основен приоритет са...
Гърция с нов рекорд на зелената...
Труп на българка е открит на плаж...
Самоделна бомба взриви автомобил...
Вучич: По-добре да ме убиете отколкото...
Ана Бърнабич: Заради срамно изявление...
Курти: Сърбия не е нормална държава....
Горя оръжеен завод в Сърбия...
Гърция показа първия си собствен...

Последни новини