НА ЖИВОВойната в Украйна

Вулканът Стромболи изригна (ВИДЕО)

1318

Стромболи, един от най-активните вулкани в Европа, изригна зрелищно в следобедните часове на 4 декември. Уредите на Италианския национален институт по геофизика и вулканология са регистрирали зрелищна експлозия, пирокластичен поток и лава, която е достигнала морето.

Изригването е предизвикало цунами с височина около метър-метър и половина, пишат италианските издания. На едноименния остров, който се намира между континентална Италия и Сицилия са прозвучали сирени. Няма данни за пострадали и щети.

Стромболи е известен с постоянната си активност векове наред. Вулканът изригва периодично през около 15-20 минути, макар че обикновено само изхвърля дим. Рядко обаче изригванията са експлозивни и зрелищни. Около острова редовно обикалят туристически корабчета с любопитни да зърнат светлината и огнените езици на Стромболи, неслучайно наречен “Фарът на Средиземноморието”.

 

Туристи могат да се окажат в капан при изригналия вулкан на Хаваите (ВИДЕО)

Изригването на вулкана Мауна Лоа в Хавай привлече много туристи, но има риск потокът лава да блокира главния път като по този начин&nbs...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Борел: Очаква се Русия да губи...
И Хърватия изпраща спасителен...
Австрия слага край на контрола...
Ще отиде ли Зеленски на срещата...
Земетресенията в Турция са усетени...
Милиарди евро: Норвегия започва...
14 украински деца, държани в дом...
Мъск сподели руска пропаганда...
Десетки хиляди здравни работници...
Фон дер Лайен: Вече е на път помощта...
Руският патриарх Кирил е работил...
Седем деца и майка им загинаха...

Последни новини