Вълка отново прибира лъвски пай заради боклука в София

23340
Вълка отново прибира лъвски пай заради боклука в София
Снимка: Actualno.com

Румен Гайтански, по-известен с прякора Вълка, все още е значима фигура що се отнася до боклука в София. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) Милка Христова.

Оказа се, че фирма "Грийн партнърс" АД предоставя техниката за поддържане на чистотата в жк "Люлин", "Красно село" и "Красна поляна". 97% от парите по това перо, които Столична община дава на софийското общинско предприятие "Чистота-Искър" АД, отиват за фирмата на Вълка.

Мода в центъра на София – кошчета за боклук, които не работят! (СНИМКИ)

Виждали ли сте кошче за боклук, в което да не се хвърля боклук? Не? Няма как? Има, има – в България и по-точно в столицата ѝ Софи...

В консорциум с други фирми "Грийн партнърс" участва в сметосъбирането и сметоизвозването и на още няколко града в страната. Изнесената вчера информация окончателно потвърждава, че премиерът Бойко Борисов малко напразно се гордее, че той е кметът, изгонил Вълка от боклука на София, коментира в. "Сега".

С решение на Столичния общински съвет „Чистота-Искър” събира и извозва боклука в трите района, без да участва в процедура по Закона за обществените поръчки, която е задължителна за частните фирми. Субсидията на дружеството за 2018 година е над 12 млн. лв. Печалбата му за 2015 година и 2016 година е 2,7 млн. лв. През 2017 година тя пада до 568 000 лв., а през 2018 година е едва 18 000 лв.

"Под формата на наемане на техника парите, които столичани предоставят на общинското търговско дружество, изтичат към частна структура в нарушение на Закона за обществените поръчки. На практика то играе ролята на трансмисия, чрез която се преливат публични средства в частни ръце", коментира Христова. Тя допълни, че след множество сигнали дирекцията за вътрешен контрол към общината е назначила проверка. Изготвен е доклад, чиито констатации са изключително нелицеприятни, каза Христова. "Да не кажа, че са такива, които ще доведат и до намесата на прокуратурата. Категорично настояваме този доклад да стане достояние на целия общински съвет, а да не бъде заметен удобно под килима", поиска тя.

От ГЕРБ признаха, че проблеми с "Чистота-Искър" има, но заявиха, че управляващите вземат мерки. От април тази година дружеството било преобразувано от ЕООД в акционерно дружество и е назначен съвет на директорите като мярка срещу едноличното управление. Назначена била и пълна финансова ревизия на управлението. "Фирмата закупи база за разполагане на техниката, тъй като не разполагаше с такава, но още няма техника, с която да оперира. Затова се налага да се наема от външни фирми", коментира зам.-председателят на СОС от ГЕРБ Николай Стойнев. Той не отрече, че 97 на сто от субсидията на "Чистота-Искър" са похарчени за наемане на машини от частна фирма и не отговори на въпроса защо общинското дружество е натоварено със сметосъбиране, след като няма необходимата техника.

По генериране на боклук сме под средното ниво в ЕС

416 килограма боклук е изхвърлил средно всеки българин през 2017 година. Това показват данни на Евростат, цитирани от в. "24 часа". То...

Противно на твърденията на Стойнев скандалните практики на "Чистота-Искър" не са нов проблем. Дружеството от поне 12 години работи с външни изпълнители, като бившият шеф Павел Граматиков прехвърляше основни дейности към своя фирма. След множество сигнали и публикации за срастване на Граматиков с бизнеса с боклука през 2013 година кметът Йорданка Фандъкова най-после предложи той да бъде отстранен. Преди това той управлява "Чистота-Искър" в продължение на 13 години. В момента изпълнителен директор на фирмата е Стефан Пейков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София