НА ЖИВОПравителството въвежда механизъм за контрол на цените

Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина

1356

Външният министър отчете като системен проблем неявяването на членове на секционни комисии
Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина. Това стана ясно от брифинга на министъра на външните работи в служебното правителство Николай Милков. 

ОЩЕ: Какво трябва спешно да свърши парламентът, ако пак отиваме към избори?

Министър Милков отчете, че има по-цивилизован начин за гласуване в чужбина, като заговори за вот по пощата и чрез интернет. 
Стана ясно, че Външно министерство може да направи предложения за гласуването в чужбина при организиране на евентуални нови избори, като част от тях касаят сроковете за организацията на вота, както и сформиране на районна избирателна комисия "Чужбина". 
Министърът отчете, че в 755 секции в 62 държави са се провели четвъртите избори за последните година и половина и които МВнР организира в чужбина. Той обясни, че в секционните комисии са били били назначени около 4200 човека, 1400 са били представители на политическите партии, а 755 човека са били представители на министъра на външните работи, а останалите са били членове на българските общности в чужбина. 
ОЩЕ: ЦИК обяви колко е била избирателната активност на 2 октомври
Стана ясно, че малко над 177 хил. български граждани са участвали във вота в чужбина, най-многобройни са били гласоподавателите в Турция - около 58 хил. човека и Обединеното кралство с около 27 хил. души. Той уточни, че в момента предстои завръщането на командированите от министерствата служители и прибирането в България на изборните книжа и на машините за гласуване. 
"Министерството на външните работи изпълни своите ангажименти успешно. Имаме изказана благодарност към министър-председателя", заяви още той, като уточни, че очакват поздравителен адрес от него. 
"Изборите протекоха спокойно, при добра организация и без струпвания на хора. Нямаше съществени проблеми, които да пречат на провеждането на изборите. Някои изключения в този смисъл бих могъл да посоча неявяването на някои от членове на СИК. Това е един проблем, който става системен", коментира още Милков.  Той смята, че в този смисъл има риск за торпилиране на работата на секцията. 
По думите му основните проблеми са възникнали в Република Турция. "Благодарение на бързата реакция на работна група "Избори" успяхме много бързо да заменим неявилите се членове на секционната избирателна комисия", допълни Милков. 
В рамките на пресконференцията бе направена връзка с генералния консул в Истанбул Васил Вълчев, който отчете, че е извършена огромна по обем работа. По думите му е създадена сложна ситуация заради неявяване на представители на политическите партии. 
"Този път гласуваха по-малко, отколкото на предишните избори", каза той. Вълчев уточни, че не е имало напрежение на изборите в Турция.  
ОЩЕ: Окончателни резултати: Ето кои партии влизат в 48-ото Народно събрание

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Избори 2022

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям...
"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо...
"Информационно обслужване"...
Гласуването с машини уби изборната...
Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха...
Кога Радев ще свика парламента?...
Николай Събев се отказва от депутатското...
"Колко гласа имаме за Стефчо?":...
Тома Биков: Управление с "Възраждане"...
Хазарта към Борисов: Извинявай,...
Какво означава "Дневникът е подправен"...

Последни новини