НА ЖИВОВойната в Украйна

Въпреки санкциите: Кабинетът разреши на НЕК и АЕЦ "Козлодуй" да работят с руснаци

4311

"АЕЦ Козлодуй" ЕАД и "Национална електрическа компания" ЕАД ще продължат изпълнението на договори за обществени поръчки с руските фирми. Това стана ясно от решение на служебния кабинет от 23 септември.

То е за изключване на страната ни от санкциите на Европейската комисия, правителството обосновава с дерогация за България по регламента, с който са наложени ограничения на Русия заради войната в Украйна. Повече подробности за изключението, което Брюксел позволява: България забрани обществени поръчки да се възлагат на руснаци

От текста му става ясно още, че министърът на енергетиката Росен Христов е уведомил "АЕЦ Козлодуй" и НЕК за решението, както и че Министерството на външните работи е уведомило държавите-членки и Европейската комисия.

Според взетото решение правителството е дало разрешение да продължи работата и по още 5 договора, сред които и този за усъвършенстван ядрено-горивен цикъл на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Идеята е в дългосрочен план да се премине към диверсификация на доставките на гориво, но в правителственото решение се посочва, че "процедурата за доставка на горивни касети от алтернативен доставчик не може да започне преди да бъде проведена задълбочена оценка на безопасността и преди алтернативното гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране".

Договор с руската "Атомстроекспорт" и АЕЦ "Белене" също ще бъде продължен. Той е за осъществяване на техническо ръководство при преконсервация на оборудване с дълъг цикъл на производство за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене“. Дейността може да се извърши само от "Атомстроекспорт" и то при задължително участие на експерти от завода производител - руският "ЗиО-Подолск", става ясно от решението.

От Actualno.com припомняме, на 24 септември спряха шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за планов ремонт.

Много от частите, необходими за него обаче, могат да се предоставят само от руски фирми. Такъв например е случаят с щангите за привод. За успешното протичане на предвидените в ремонтната програма дейности са подсигурени необходимите ресурси, резервни части и достатъчно на брой квалифициран персонал. Целта е осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените мощности и гарантиране на надеждни и стабилни енергийни доставки през есенно-зимния период.

Предвижда се плановият годишен ремонт на шести блок да приключи в края на месец октомври.

Експерт: Забраната без руснаци в обществените поръчки следва да важи и за Варненското езеро (ВИДЕО)

Гълъб Донев: Няма да признаем резултатите от референдумите в Украйна

Служебният министър-председател Гълъб Донев подчерта категорично по БНР, че България няма да признае резултатите от референдумите, коит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Вотът от машинното гласуване...
Район "Чужбина" отново скара...
Георг Георгиев: За ПП най-важна...
Политолог: Вероятността за вето...
Надежда Йорданова: Ставаме свидетели...
Весела Лечева: Обнадеждена съм,...
Любомир Каримански: Невъзможно...
ГЕРБ обвиниха ПП в спекулация...
Александър Симов: Хартиената...
Атанас Пеканов: Няма да загубим...
Обрат: Няма да се гласува само...
ПП и ДБ: Машинният вот беше убит,...

Последни новини