Във Франция се питат: Може ли заради Мъск войната в Украйна да стигне до Космоса?

6243
Във Франция се питат: Може ли заради Мъск войната в Украйна да стигне до Космоса?
Снимка: Gettyimages

Руските предупреждения за враждебни действия срещу западни сателити, които предоставят разузнавателна информация на Украйна, се трупат. Сценарият за междузвездни войни вече не е за изключване. Тази тема се разглежда в анализ, публикуван във френското издание Le Figaro.

"Можем да очакваме войната в Космоса да започне скоро" – тази фраза е взета не от някоя филмова класика, а от туит на левия френски политик Жан-Люк Меланшон от 27 октомври. Лидерът на движението "Непокорена Франция" реагира така на нова заплаха от Русия. Става дума за сателити, се разбра след изказването на Константин Воронцов, заместник-ръководител на руската делегация в Комисията по разоръжаването на ООН. Той каза, че западните комерсиални сателити ще станат "легитимни цели", ако бъдат използвани за подкрепа на украинската армия.

Наистина ли е притеснен за цивилизацията? Истинската причина Мъск да иска да имате повече деца

„Ако хората нямат повече деца, цивилизацията ще се разпадне“, заяви Илон Мъск в завод на Tesla в края на миналата година, ц...

ОЩЕ: Как космическите сателити Starlink на Мъск промениха хода на войната в Украйна

От началото на март френското министерство на отбраната предупреждава за опасността конфликтът да се разпространи на десетки хиляди километри от Земята. „Това, което си представяхме, вече се случва. Ние, заедно с нашите партньори и съюзници, непрекъснато наблюдаваме какво може да се случи в Космоса, който все още е военна сива зона", предупреди генерал Фридлинг, ръководител на френското космическо командване.

Ценна подкрепа за Киев

За какви сателити говори Русия? Най-вероятно за мрежата Starlink. От 24 февруари Илон Мъск разреши на Украйна да поддържа достъп до интернет през тази мрежа, включително в региони, където инфраструктурата е била бомбардирана. С изключение на "малък процент", всички разходи се поемат от SpaceX. "Starlink е единствената комуникационна система, която продължава да работи", каза милиардерът в Twitter в средата на октомври.

Но сателитите притежават и други предимства. Те могат да имат три различни функции, обяснява Пол Вор от Фондацията за стратегически изследвания (FRS): "Комуникации (напр. свързване с интернет), навигация (осигуряване на GPS навигационни системи в превозни средства или насочване на ракети) и наблюдение (напр. орбитални телескопи)". Така от отбранителна гледна точка Starlink помага на украинската армия да изчисли траекторията на своите ракети и да определи геолокацията на целите. Илон Мъск заяви в средата на октомври, че това е причината "Русия активно да се опитва да деактивира Starlink".

Анализ: Може ли Украйна да се надява да си върне Крим?

Ако Украйна винаги е имала за цел да завладее отново анексирания през 2014 г. полуостров Крим, досега тя не е разполагала с необходимит...

Освен това украинското разузнаване е в пряк контакт със специалисти от частни американски компании за космически технологии като Maxar Technologies, Planet Labs и BlackSky. Техните снимки позволяват да се идентифицира движението на войски и военна техника на противника, както и да има навременно предупреждение за други военни действия от страна на Русия. В Мариупол, например, часове след като театърът в града беше обстрелван, Maxar пусна снимка, показваща думата "деца", написана с огромни бели букви на земята, за да предупреди пилотите на изтребители за тяхното присъствие.

Ниската орбита е потенциално бойно поле

В исторически план комуникационните сателити са били на разстояние над 20 000 км, извън обхвата на ракетите. Но SpaceX обърна този ред. Днес "съзвездието" на Илон Мъск работи в ниска орбита до 550 км, което е 60 пъти по-ниско от конвенционалните сателити. Предимството е по-кратката латентност (времето, необходимо за доставяне на данните до получателя). Но има и недостатък - ракети, летящи от земята, за да унищожат сателитите.

Има ли Русия средства за "елиминиране на сателитната опасност"? На 15 ноември 2021 г. тя го доказа на целия свят. Тогава Русия унищожи, благодарение на ракета, изстреляна от земята, стар "спящ" съветски сателит с размерите на малка кола, разположен на височина 500 километра. Само три страни, освен Русия, имат тази технология: САЩ, Китай и Индия.

Пол Вор коментира така: "От една страна, повечето от спътниците, използвани ежедневно, независимо дали за телевизия, метеорологични услуги или GPS, са разположени в орбити, които са твърде високи за противосателитни ракети. В същото време опасността на земята е априори нула, тъй като отломките остават в орбита. Накрая, противосателитните ракети могат да ударят само една цел наведнъж поради разстоянието между обектите. Но SpaceX има около 2300 активни сателита и тази цифра непрекъснато нараства, тъй като целта е да се превърне в съзвездие от десетки хиляди сателити".

Експерти алармират: Руската авиация може да съкруши Украйна, ако Западът не се намеси

Руските военновъздушни сили могат да победят Украйна, ако Западът не достави системи за противовъздушна отбрана и изтребители на Киев, ...

"Русия не може напълно да унищожи мрежата", смята Пол Вор. Той обаче предупреждава за бъдещ риск от "синдром на Кеслер": натрупването на голямо количество космически отпадъци, ако руснаците почнат да стрелят по Starlink. "Това ще се превърне в екологична катастрофа и сериозен проблем за използването на космоса през следващите години", казва експертът. Според него, "Русия ще се изложи на сериозни последствия на международно ниво, като поеме подобна отговорност".

Галопираща милитаризация на Космоса

Космическата война оставя след себе си много други средства за атака. "От елиминирането на сателит до физическото му унищожаване има редица възможности", каза Ксавие Паско, директор на Фондацията за стратегически изследвания.

На 24 февруари хиляди французи се оказаха без интернет. Сателитът Viasat стана обект на кибератака, която лиши от достъпа до сателитни комуникации в някои райони на Европа и по-специално в Украйна. Според генерал Мишел Фридлинг този инцидент несъмнено е дело на руснаците.

В същото време хакери, свързани с Anonymous, обявиха, че са блокирали дейността на "Роскосмос", така че Москва "да не може да контролира своите шпионски спътници". Опровергавайки тази информация, тогавашният директор на "Роскомос" Дмитрий Рогозин, директор на Роскосмос, припомни, че "унищожаването на космически обект е casus belli, или формална причина за обявяване на война, недвусмислено". От своя страна Илон Мъск каза, че Starlink редовно е подложен на подобни атаки и ги отблъсква, изразходвайки значителни средства.

Китайски анализ: Европа спаси икономиката на САЩ и сега си плаща за това

На 31 октомври президентът на САЩ Джо Байдън предупреди за налагането на данък „неочаквани печалби“ на американските петрол...

Отклоняване на траекторията, заглушаване или дори шпионаж са потенциални злонамерени действия. През 2018 г. френският министър на отбраната Флоранс Парли осъди ситуация с руски сателит, който се приближи много близо до френско-италиански военен сателит, за да подслуша предаванията му. През 2019 година, Франция създаде специално командване за Космоса и увеличи бюджета си с 30% в последния закон за военно програмиране, като го доведе до 600 милиона евро годишно.

Китайците удвоиха бюджета си за десет години, за да се подготвят за космическа война, което надхвърли 3 милиарда долара. Обединеното кралство, при Борис Джонсън, официализира амбицията си да стане "значим" космически играч до 2030 г., а Италия има най-мощната система за наблюдение в Европа благодарение на съзвездието от сателити Cosmo-SkyMed. Американците при президента Доналд Тръмп създадоха военното-космическо командване (Spacecom) през 2019 г. с цел създаване на истинска "космическа армия". "Днес в Космоса нямаме равни в света, но нивото на нашето превъзходство намалява. Искаме да се движим бързо и да останем в челото", каза по този повод генерал Джон Реймънд, назначен за ръководител на Spacecom. 

ОЩЕ: Китайски военни искат да унищожават спътниците Starlink на Мъск

Автор: Елизабет Пиърсън

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com