Икономика

Възходът за производителите на чипове се превръща в падение

8042

Като пример за индустрия, която не се слави с липсата на промени, производството на чипове се подготвя за нов особено рязък завой в идните месеци. Така грандиозните продажби от пандемията може би ще отстъпят на най-сериозния спад в бизнеса за последното десетилетие.

Пазарът да полупроводници бе във възход по време на пандемията. Продажбите и цените на акциите стигнаха до нови висоти и дори се появи проблемът с недостиг на чипове в глобален мащаб. Много хора се надяваха, че бумът в сферата ще продължи няколко години, но производителите на чипове се изправят пред позната ситуация – нарастващи запаси и спад в търсенето, предава Bloomberg.

Това е проблем, който съществува от зората на компютрите. Необходими са години, за да се създаде завод за производство на чипове, а такъв не винаги може да функционира, когато е най-необходим. През последните години проблемът се изразява в липса на предлагане. Доскоро автомобилните производители и други потребители на пазара се оплакваха от недостатъчно снабдяване с компоненти.

Палачинката за най-големите производители на чипове обаче се обръща. Компании като Nvidia Corp. отчитат над 40-процентен спад в основния си бизнес, а Micron Technology Inc. предупреждава, че търсенето намалява бързо в много области. Публикувани от китайското правителство данни показват, че производството на интегрални схеми е отбелязало спад от 17 % през юли след силния ръст от 2021 година. Това се дължи на проблемите във веригата за доставки и намаляването на търсенето на чипове от по-нисък клас на най-големия пазар за полупроводници в света.

Същевременно президентът на САЩ Джо Байдън подписа Закона за чиповете и науката, чрез който се гарантира отпускането на 52 млрд. долара за субсидиране на производството на чипове в страната. Това се случи в деня, в който Micron, най-големият производител на чипове за памет в САЩ, заяви пред инвеститорите, че търсенето намалява.

„Прилича на черен хумор“, казва Стейси Расгън, анализатор от Sanford C. Bernstein. "Политиците ще разберат колко бързо се решава проблемът с недостига, когато индустрията се обърне".

Производителите на персонални компютри – едни от най-големите купувачи на чипове, са предвестник на мрачните времена. Доставките на процесори за настолни компютри са ударили тридесетилетно дъно, сочат от Mercury Research. Общите доставки на процесори отчитат най-големия си спад на годишна база от 1984 г. насам.

Това е болезнено отрезвяване след опиващия пазар по време на пандемията, когато ръстът на работещи от вкъщи служители доведе до бум в търсенето на персонални компютри. Производителите на чипове не можеха да смогнат на многото поръчки, а проблемите във веригата за доставки отчаяха допълнително купувачите. Производителите на електронни устройства бяха готови да закупят чипове на всяка цена.

Сега потребителите ограничават скъпите покупки и купувачите на чипове не правят изключение. Това доведе до така наречената "корекция на запасите" в индустрията. Последният подобен спад пък беше през 2019 г., а подобни случаи обикновено не продължават дълго.

Този обаче може да направи изключение заради отслабването на световната икономика. Ако корекцията на запасите съвпадне с изпадането на икономиката в рецесия, индустрията няма да може да се възстанови толкова бързо, какъвто бе случаят след последния спад.

Кристофър Данели, анализатор в Citigroup Inc., очаква спадът в индустрията да бъде най-лошият за последното десетилетие, дори през последните 20 години. Според него всеки свързан с чипове бизнес вероятно ще бъде засегнат.

Промени

Новото този път е стремежът на правителствата в САЩ, Европа, Китай и Япония да подкрепят производството на своите страни. Компании като Intel Corp. лобираха за приемането на закона за чиповете, твърдейки, че САЩ трябва да бъдат по-конкурентоспособни в надпреварата си с азиатските производители. По този начин се стига до готовност за добавяне на нови мощности в момент на намалено търсене.

24 нови проекта за изграждане на големи заводи се очаква да заработят до края на годината, посочват от асоциацията SEMI, включваща компании, участващи в производството и веригата за доставка на електроника. Това е доста над средната стойност от 20 проекта на година през последните осем години. Общите разходи за оборудване се очаква да достигнат 117.5 млрд. долара през 2022 г., което е с 15% повече от поставения през 2021 г. рекорд. През следващата година тези разходи ще се достигнат до 120.8 млрд. долара, прогнозира SEMI.

Производство на чипове става все по-несигурно заради огромните първоначални разходи. Заводите, оценявани до 20 млрд. долара трябва да работят без прекъсване, за да си възвърнат инвестициите в рамките на няколко години, преди фабриките да остареят. Необходимата сума при инвестиране е толкова голяма, че водещите компании в сферата са намалели до по-малко от пет. Три от тях - Samsung Electronics Co., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Intel - произвеждат по-голямата част от световната продукция.

Тези компании се издигнаха до тези нива като добавиха производствени линии в точния момент и направиха веригите си за доставки възможно най-ефективни. Стремежът за увеличаване на производството на чипове в САЩ и Европа обаче, което има за цел да се конкурира с азиатските компании, може да наруши стремежа към ефективност.

Индустрията "изгражда дублиращи се вериги за доставки в САЩ и Европа", казва анализаторът от Fitch Ratings Джейсън Помпейо. "Този преход ще доведе до кратки, но чести периоди на повишена волатилност на приходите и паричните потоци, особено на фона на растящата ефективност, на която се наслаждаваше индустрията през последните десетилетия".

Съществува и риск от "свръхинвестиране в производствен капацитет в условията на икономически спад", добавя той.

Производителите обаче очакват повишено търсене в дългосрочен план. Изпълнителните директори в сферата още прогнозират общите приходи на индустрията да достигнат 1 трлн. долара до края на десетилетието. Това означава, че масовото строителство на заводи може да си заслужава.

В крайна сметка обаче никой не знае какво ще се случи - казва Расгън от Bernstein. Неизвестността е част от историята на индустрията за чипове.

САЩ налива 52 млрд. долара в стимулиране на производството на чипове, за да се конкурира с Китай

Президентът Джо Байдън ще подпише законопроект за отпускането на 52.7 млрд. долара под формата на субсидии за стимулирането на научноиз...

Етикети:

Още от Икономика

Пуснаха официално IGB, европейски и регионални лидери го нарекоха свобода
Шефът на "Булгаргаз": Предложихме 34 лв. по-ниска цена на природния газ за октомври...
Интерконекторът с Гърция ще бъде открит официално
0.49% е основният лихвен процент за октомври
Интерконекторът получи разрешение за пренос на природен газ
Производствената инфлация на вътрешния пазар се изстреля до близо 70%

Последни новини

 • Борел: Анексията изключва спиране на войната

  Анексирането на четири украински територии от Русия прави "много по-трудно, почти невъзможно приключването на войната", заяви в събота върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел пред испанската телевизия RTVE в събота. "Русия губи" войната, каза той в коментар на форум в Испания...

 • 4 класически коктейла, които да направите за вашето парти

  Всички имаме своите любимите коктейли, които обичаме да пием с приятели и роднини. Харесва ни да споделяме уникалния вкус и да се наслаждаваме. Предлагаме ви рецепти за няколко алкохолни коктейла, за да изследвате техните вкусове и да изберете най-подходящия за вас. Коктейл с шампанско Това е ем...

 • Русия потвърди загубата на Лиман, но пак твърди, че сама се е оттеглила

  Руското министерство на отбраната потвърди, че е загубило град Лиман в Донецка област на Украйна, предаде ТАСС. От военното ведомство на Руската федерация обаче настояват, че сами са се изтеглили.  „Във връзка със създаването на заплаха от обкръжение, съюзническите войски бяха изтеглени ...

 • Лекар: Никога не пийте тези витамини заедно

  Обикновено през тази част от годината започваме активен прием на витамини. Но в случая също трябва да се внимава. Ако приемате няколко витамина и минерала наведнъж, важно е да знаете как да ги комбинирате, за да извлечете максимална полза от тях. Някои витамини могат да пречат на усвояването си един...

 • По газопровода „Болтик пайп” потече датски газ

  Газопроводът Baltic Pipe, който свързва полската територия с норвежкия шелф през Дания, от днес вече функционира. Това съобщи в събота, 1 октомври, операторът на полската газопроводна мрежа Gaz-System. Както добавя компанията, дневната поръчка за 1 октомври 2022 г. е 62,4 милиона kWh. Официалната ц...

 • Всички плодове ли са подходящи за веганите?

  Менюто на веганите включва храни, направени от растения, включително: Плодове и зеленчуци Бобови растения като грах, боб и леща Ядки и семена Хляб, ориз и паста Млечни алтернативи като соево мляко, кокосово мляко и бадемово мляко Растителни масла Проучванията показват някои ползи за здрав...

 • Ако косата ви не расте, вероятно правите тези грешки

  Има няколко често срещани грешки, които повечето от нас допускат в грижата за косата. Те провокират косопад и забавят нейния растеж. Експертите от Times Now посочват грешките, които са пагубни за растежа на косата. 1. Често измиване Честото миене на косата се отразява негативно на състоянието на с...

 • КЕВР утвърди по-ниска цена за природния газ за октомври

  Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и прено...

 • ISW: Путин още не е готов да натисне ядрения бутон. Но две условия са решаващи

  Руският президент Владимир Путин вероятно не е готов да използва ядрено оръжие. Позицията на господаря на Кремъл обаче може да се промени, ако той сметне, че подобен ход няма да доведе до пряка военна намеса на Запада и ще му помогне да спаси положението на войските си на фронта в Украйна. Путин се ...

 • МААЕ иска обяснения от Русия за задържането на генералния директор на Запорожката атомна електроцентрала

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поиска от руските власти разяснения във връзка със съобщенията за задържането на генералния директор на Запорожката атомна електроцентрала Игор Мурашов, съобщи Reuters. „Свързахме се с руските власти и поискахме разяснения“, каза говорител...

 • Сложете няколко капки от това в пералнята и хавлиите ще станат меки като пух

  Всяка домакиня иска хавлиите не само да ухаят приятно след пране, но и да са меки като пух. Но с течение на времето те стават груби на допир и тяхната попивателна способност намалява. Най-често причината за това са някои грешки, допускани при пране. Но едно просто и напълно безопасно средство не са...

 • 5 фитнес модни тенденции за тази есен

  Независимо дали току-що сте се завърнали от дълга, релаксираща ваканция или сте пропуснали упражненията през по-топлите месеци, ако търсите някакъв комплект за фитнес, който да даде тласък на вашата фитнес рутина, сега е подходящият момент да се снабдите с такъв. Колекциите за есен/зима пристигат в...

 • Рокля от спрей: Бела Хадид се появи с футуристичен тоалет от течен памук (ВИДЕО)

  Един от най-скъпоплатените и успешни модели в света Бела Хадид участва в пърформанс на ултрамодерната парижка модна марка Coperni.  Хадид се е появила на модния подиум по бельо, но след това върху тялото й нанесли специален спрей, съобщава The Daily Mail. Екип, ръководен от испанския химик и м...

 • Иван Гешев за освободения дрогиран шофьор, убил момиче: Бесен съм!

  Трудно ми е да опиша какво изпитвам в момента. След толкова години в правоохранителната система за да оцелееш като човек би трябвало да се научиш да се дистанцираш емоционално и в личен план от конкретния казус. Но явно не съм успял изцяло. Бесен съм. Това е може би най-точното описание. Това каза г...

 • Сеул с остро предупреждение към Северна Корея заради ядрените й оръжия

  Северна Корея заплашва "съществуването и просперитета на Република Корея" и "всеки неин опит да използва ядрени оръжия ще бъде посрещнат със съкрушителен отговор от страна на южнокорейската армия и на САЩ”. Това предупреди южнокорейският президент Юн Сок Йол по време на реч по случай 1 октомвр...

 • Фурната ще стане като нова - мазнината и петната ще изчезнат след 3 минути, ако направите това

  След всяко готвене във фурната се натрупва мазнина. Появяват се петна и сажди. Поради тази причина е необходимо тя да се почиства редовно.  Но дори домакините, които често почистват фурната, се сблъскват с един проблем - препаратите не успяват напълно да премахнат мръсотията и петната. Дори и ...

 • Опитните домакини смесват препарата за стъкла с това и прозорците остават чисти за по-дълго

  Прозорците се замърсяват бързо и трябва да отделите няколко часа, за да ги почистите. Но опитните домакини знаят един начин за ускоряването не само на самата процедура, но и за запазване  чистота на стъклото много по-дълго от обикновено. Благодарение на него по прозорците не остават ивици и пе...

 • Отказвам да убивам хора: Руски рапър се самоуби заради мобилизацията (ВИДЕО)

  Руски Telegram канали съобщават, че в Краснодар заради мобилизацията се е самоубил 27-годишният рапър Walkie T (Иван Петунин). Младият мъж е получил повиквателна, но не можел да си представи, че трябва да убие някого. Преди смъртта си Walkie T е публикувал видео съобщение, в което заявява следното:...

 • Украинските сили влязоха в Лиман, флагът на Украйна се вее на входа на града (ВИДЕО)

  В събота, 1 октомври, Въоръжените сили на Украйна издигнаха украинския флаг на входа на град Лиман в Донецка област. Видеото бе публикувано в Telegram от ръководителя на кабинета на президента Зеленски Андрий Ермак. „1 октомври. Развяваме националния си флаг, поставяме го на нашата земя....

 • Съдът в Шумен пусна дрогирания шофьор, убил младо момиче. Прокуратурата прехвърля делото на НСС

  Шуменският окръжен съд пусна под "домашен арест" 18-годишния Жечко Кюркчиев, който под въздействието на наркотици предизвика тежка катастрофа, при която загина 22-годишно момиче, съобщи БГНЕС. Инцидентът стана на 28 септември вечерта в центъра на града, на кръгово кръстовище на булевард "Цар Симеон ...