Възкресение - с редактиране на гени ще върнат изчезнал преди Втората световна война хищник

8518
Възкресение - с редактиране на гени ще върнат изчезнал преди Втората световна война хищник
Снимка: iStock

Учени обявиха намерението си да върнат на бял свят един изчезнал хищник. Стартъпът Colossal Biosciences планира да използва технология за редактиране на гени, за да върне на бял свят тилацина - по-известен като тасманийски тигър или тасманийски вълк. Видът официално е изчезнал през 1936 г., когато тилацинът Бенджамин умира в зоологическата градина Хобарт в Тасмания, пише БГНЕС.

Както съобщава cnet, Colossal обяви плановете си да възкреси тасманийския тигър чрез комбинация от изучаване на разградената ДНК на тилацина, на дебелоопашатата торбеста мишка (най-близкия роднина на тилацина, който не е изчезнал) и инструмента за редактиране на гени CRISPR. Технологията е известна от години и позволява буквално да се редактират гени, като хем може да намира точна последователност на ген в дадена клетка, хем може да "включва" или "изключва" гени, без да нарушава структурата им.

Ще позволи ли Русия създаването на деца в лаборатории?

Руски учен планира да създаде генетично модифицирани деца. Той вече дори е намерил родители, желаещи да участват в експеримента, пише г...

Това не е първият вид, за който Colossal дава ясно да се разбере, че иска да възроди. Миналата година компанията съобщи, че планира да възстанови съществуването на вълнестите мамути до 2027 г.

За разлика от мамутите, тасманийският тигър не е изчезнал заради природни изменения. До голяма степен ловът е виновен за намаляването на тилацина, а cnet разказва за последното известно убийство на тасманийски тигър в дивата природа. По ирония на съдбата това не е бил ловец, а фермерът Уили Бати през 1930 г., който застрелял тилацина, за да защити пилетата си. Макар че, както показва името им, тасманийските тигри изглеждат като кръстоска между диво куче и дива котка, те всъщност са торбести животни.

Андрю Паск от университета в Мелбърн, професор по еволюционна биология, който си партнира с Colossal Biosciences, пояснява, че планът не е да се върне тасманийският тигър само като научен експеримент, а в дългосрочен план. "За да върнете здрава популация от тилацини, не можете да върнете един или пет. Искаме да върнем голям брой животни в околната среда", казва Паск пред cnet.

Самата идея е спорна в научната общност, особено поради потенциалните етични последици. Какво ще стане, ако животни като тасманийския тигър бъдат върнати, само за да изчезнат отново? Как ще се отрази повторното им въвеждане в дивата природа на коренното население? Можем ли наистина да се надяваме да предвидим как ще се справят те или как ще се справят съществуващите видове с тяхното завръщане? В същото време cnet отбелязва, че някои природозащитници се притесняват, че това ще отнеме ресурси от защитата на видовете, които все още имаме.

И в Харвард започват експерименти с редакция на човешкия геном

Учени от Харвард също ще започнат свои експерименти с редакция на човешкия геном, съобщиха световните новинарски агенции. Новината идва...

ОЩЕ: Археологът, открил гробницата на Тутанкамон, откраднал съкровища на фараона

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com