Икономика

"Възраждане": Икономически пакет от мерки ще върне българите в България

731
В поредица от срещи с граждани и организации патриотичната партия "Възраждане" представи това, което би отстоявала. Политическата сила определя като най-сериозен проблем демографската катастрофа в страната ни. Членовете на "Възраждане" успешно аргументират това с факта, че през последните 30 години два милиона българи са напуснали родината ни.

Над 617 села са без население или само с един жител. Няколко големи града са принудени да приютят хората, които търсят препитание, защото такова няма по родните им места. В резултат на тази вътрешна миграция към градовете „гостоприемници“, се натоварват извънредно много здравната, образователната и социалната система. Това е ситуацията и тя трябва да се разреши бързо, защото числеността на българите намалява, а това е предпоставка съвсем скоро България просто да я няма, и то съвсем не метафорично.

Ние сме уникален случай, защото в съвременния свят в мирно време нашият народ намалява на година с толкова, колкото не е намалявал във всички войни, които сме водили в историята ни. Наложително е договаряне на помощ от страна на Европейския съюз и финансирането на пакет от икономически мерки за завръщането на българските емигранти в страната ни. Такъв опит вече има - Гърция, която е в ЕС, бе подпомогната с пакет от икономически мерки и в рамките на 10 години върна 1 млн. свои икономически емигранти.

В програмата на "Възраждане" за справяне с демографската криза са заложени още: повишаване на социалната помощ за отглеждане на дете; право на социална помощ за отглеждане на дете за всяко семейство на работещи родители; адекватно подпомагане на многодетни семейства; увеличаване на държавните стимули за семейства с цел повишаване на раждаемостта; държавна помощ или безлихвен заем за покупка на жилище за работещи родители с многодетни семейства; осигуряване на повече възможности за безплатна асистирана репродукция; адекватно подпомагане на семейства с деца в неравностойно здравно или социално положение; реализиране на програмата за стимулиране на етнически българи, живеещи по рождение в чужди страни, и на лица с български корени да се върнат в България, с облекчена процедура за това; развиване на специални икономически зони в изоставащите региони на страната, с което ще бъдат осигурени повече работни места в по-малките градове; данъчни стимули и допълнително финансиране за развитие на селските райони на България.

За да се развиваме социално и икономически, ни е нужен нашият човешки потенциал. Извън страната ни живеят над 1/3 от трудоспособните българи и е необходимо българската държава да предприеме незабавни мерки за завръщането на нашите сънародници. За да възродим България, са ни нужни всички българи. Икономическият подем е от изключително значение за това, Родината ни да стане предпочитано място за живот, работа и отглеждане на деца за всички нас. Имаме централен бюджет от 30 млрд. лева и ако той е правилно разпределен, ще има достатъчно за всички фундаменти в държавата.

Едно от икономическите предимства на България е, че имаме по-ниски данъци в сравнение с останалата част от Европа. За да запазим това свое предимство, е необходимо данъчната тежест да се преразпредели върху определени групи в обществото. Гражданите с по-висок социален статус, които са 1%, да поемат малко по-голяма данъчна тежест за сметка на тези, които са на минимална работна заплата. По този начин ще бъдат подпомогнати икономически неактивните региони, където заплатите са по-ниски, а хората ще могат да останат по родните си места. Това ще разтовари здравната, социалната и образователната система на няколко големи града, превърнати в „гостоприемници“ в процеса на вътрешната миграция. Разбира се, преразпределението на данъчната тежест е възможно само ако се осигури безопасна среда за бизнеса, въведат се ефективни мерки за справяне с корупцията и се премахне административната тежест върху предприемачите.

Когато бизнес средата функционира нормално, данъците са ниски, а корупцията е сведена до минимум, България ще е привлекателна дестинация за инвеститори. За да подобри бизнес средата, "Възраждане" предвижда: Реализиране на стратегия за постигане на положителен търговски баланс. България губи по 500 млн. лева на месец от негативен търговски баланс, което може да се промени при подкрепа от страна на държавата на ключови български производители в определени сектори. Създаване на фонд за ежегодни инвестиции в начинаещи (startup) компании. Това може да превърне страната ни в център за развитие на информационните технологии на Балканите. Повече свобода при инвестиране на средствата от пенсионните фондове. Сегашната възвръщаемост от допълнителното пенсионно осигуряване е едва няколко процента. Необходимо е да се позволи инвестирането в алтернативни фондове и повече свобода при управлението на тези средства, за да се постигнат поне 10% възвръщаемост. Пълната дигитализация на държавните институции ще оптимизира предприемаческата дейност. Инвестиционен план за увеличаване на капитала на държавата. Държавата ежегодно разполага с бюджет, който се изразходва изцяло. Необходимо е част от средствата (3%) да се управляват като инвестиционен фонд. Свързването на чуждите фондови борси с Българската фондова борса ще позволи на чужди инвеститори бързо и лесно да инвестират в акции на български компании част от БФБ.

Закон за личния фалит ще позволи на предприемача след неуспешен опит за бизнес да започне отначало по-бързо и лесно. Премахване на Наредба Н-18. Тази наредба е пример за свръхбюрокрация без особени ползи, но с изключителни вреди за малкия и среден бизнес. Облекчено законодателство и по-малка данъчна тежест за малкия бизнес през първата година от старта. Свободен пазар за продукцията на малките селскостопански производители без прекупвачи и без почти никакви регулации. От "Възраждане" са категорични, че за основните стълбове на държавата като образование, здравеопазване и национална сигурност трябва да се грижи само държавата и да не се допуска чуждо вмешателство в тях, защото то заплашва суверенитета ни. За образованието "Възраждане" предвижда пакет от мерки, които да го подобрят: премахване на делегираните бюджети; въвеждане на мандатност за директорите; намаляване на административната тежест в работата на учителите; пренаписване на учебниците по история и литература в дух на родолюбие; възстановяване и развитие на хуманитарното и професионалното образование и държавна подкрепа за даровитите ученици. В сферата на здравеопазването са нужни спешни мерки за преодоляването на здравната криза. За "Възраждане" това са премахване на търговския статут на болниците; държавно финансиране на медицинските дейности; държавно програмно финансиране за семейното планиране и асистираната репродукция; премахване на ДДС върху лекарствата; минимален безплатен пакет медицинска помощ; възстановяване на училищните здравни кабинети; здравеопазване във всяко населено място; прилагане на национални програми за здравна култура.

Друг от приоритетите на "Възраждане", е националната сигурност. Преструктурирането и модернизирането на българската армия е въпрос от първостепенна важност. Тя трябва да е способна реално и напълно самостоятелно да защитава националната сигурност и териториалната цялост на Родината. Колективната отбрана, основаваща се на участие във военно-политически блокове, може да бъде само поддържащ елемент от сигурността ни, но не и основен такъв. От "Възраждане" са категорични, че важните решения за страната ни като членството в НАТО и Европейския съюз трябва да се взимат само след допитване до народа. От "Възраждане" още се обявяват за запазване на суверенитета на държавата, като запазим българския лев и енергийната си независимост. Смятат, че е нужен мораториум върху сечта и преразглеждане на всички концесионни договори. Считат, че е необходимо с пакет от мерки първо да спасим българския туризъм и след това да го развием във всичките му възможни форми. Смятат, че има нужда от промяна и в културната сфера. Тук те предвиждат последователни действия в посока реализирането на индивидуална програма за развитие на държавния и независимия сектор в културата.

Възраждане: Ако Македония сега влезе в ЕС, това е смърт за България

През изминалите години българските правителства не направиха необходимото, за да осигурят съюзници за българската кауза на запад от Ка...

Етикети:

Още от Икономика

„Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на газа с 16%
Прекратява се кандидатстването по 3-та фаза на държавната помощ на туроператорите...
Kaufland България стартира партньорство с Glovo
Повишиха наемите с 15% за 10 години
Само онлайн от Теленор тази седмица: AirPods Max с 200 лева отстъпка от цената в брой...
Строят и ремонтират повече болници

Последни новини

 • Кандидатът на ИТН за 17 РИК троши луди пари за командировъчни

  Кандидатът на Има такъв народ за председател на 17 РИК Пловдив област Кристиан Гьошев редовно отсъства от заседанията на комисията на предишните парламентарни избори и осребрява луди пари за командировъчни, понеже е представил адресна регистрация в курорта Свети Влас. Това разкри пред Plovdiv-onlin...

 • Авто Инженеринг Холдинг Груп беше избрана да достави 20 електробуса за Варна

  Във Варна завърши обществената поръчка за доставката на 40 единични и 20 съчленени нископодови електрически автобуси по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух“ по Oперaтивна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ &nb...

 • Седмицата на Димитър Димов в Пловдив започна с уникална изложба, множество гости и дълбока почит към големия писател

  От вчера в Дома на културата „Борис Христов“, фоайе ет. 2 в продължение на 14 дни, пловдивчани и гости на града могат да разгледат една изключително любопитна изложба, озаглавена „Литературната аптека на Димитър Димов“. В красиво оформени стъклени витрини, придружени с информ...

 • По-добре да си нямате работа с тези зодии, защото могат да бъдат страшно опасни!

  Никой не е съвършен на този свят; всеки има недостатъци и недостатъци. Всеки има различен начин да разкрие гнева си, което понякога може да се окаже доста опасно и ужасяващо. Вижте кои са зодиакалните знаци, които пасват идеално на тези определения. Зодиите, чиито финансово състояние ще се подобри...

 • Иван Гарелов: Кой ще издава тези свидетелства за почтен и непочтен?

  "Кой ще издава тези свидетелства за почтен и непочтен? И как ще работиш в един парламент с тези, с които не си в коалиция, са непочтени? Мисля, че тези красиви фрази са безсъдържателни". Този коментар направи пред БНР журналистът Иван Гарелов относно заявката на Кирил Петков да включи в листата си с...

 • Сочен за "отровител на Гебрев" беше обвинен за покушението срещу Скрипал

  Още един руснак е обвинен от полицията във Великобритания за връзка с отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок". Става въпрос за Денис Сергеев, посочван като командира на терен за операцията, извършена според Лондон от известното със...

 • Зодиакалните знаци, които имат дар от боговете!

  Има хора, които просто сякаш са докоснати с божествен пръст по челото, когато са се родили. При тях всичко е по-лесно, по-висше и по-въздействащо. Ето на какви места любовта намира 12-те зодии Вижте кои са тези знаци от зодиака, които оставят подобно усещане в нас. Овен Най-големите лидери на з...

 • „Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на газа с 16%

  Природният газ да поскъпне с близо 16 на сто през октомври - това е предложила за одобрение „Булгаргаз“ на енергийния регулатор. Разчетите са направени обаче преди повече от 10 дни, през които цените на синьото гориво на европейските борси продължиха да скачат. Наскоро от газовата ни к...

 • Премиерът Стефан Янев назначи трима заместник-министри - ето кои са

  Със заповед на премиера Стефан Янев са назначени трима нови заместник-министри. Ива Петрова е назначена за заместник-министър на енергетиката. В периода 2000-2009 г. е работила в Министерството на енергетиката, където през 2008 г. достига длъжността директор „Енергийни пазари и преструктурира...

 • 5 прости начина за бързо отслабване с джинджифил

  Джинджифилът притежава мощни диуретични и термогенни свойства. Той има способността да засилва метаболизма, стимулирайки тялото да изразходва повече енергия. За да постигнете този ефект, трябва да включите чая от лечебния корен в диетата ви. Освен това джинджифилът е отличен и за облекчаване на сто...

 • Яжте този плод и свалете нивата на холестерола!

  Адски лесно е да свалим холестерола и без наличието на лекарства, стига да консумираме един добре познат на всички ни плод редовно. Невероятни ползи за здравето от ябълките Това са ябълките, които на всичкото отгоре са и невероятен източник на фибри. Ябълките съдържат полифеноли, които спомагат о...

 • Бургас ще отпразнува 113 години Независима България с няколко събития

  Бургас ще чества утре 113-та годишнина от едно от най-значимите събития в новата история на страната – обявяването на Независима България.   На историческия 22 септември 1908 година в старопрестолния град Търново с манифест е обявена независимостта на българската държава. След този ...

 • Румен Христов: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има

  Както е видно от всички социологически проучвания, ако нещо разтърсващо не се случи, ГЕРБ-СДС ще сме първа политическа сила, без която не може да има управление. Без нея не става правителство. Не бива да се правят крайно големи компромиси, но такива трябва да има. Това заяви в "България сутрин" по т...

 • Жена победи болката в коленете за дни и без помощта на лекар

  Болката в коленете и ставите е в състояние да ни причини много неприятности и най-вече да повлияе на нормалното ни ежедневие. В аптеките се предлагат десетки мазила, кремове, гелове и всякакви други медикаменти, предназначени за успокояване и притъпяване на това неразположение. Не всички те обаче с...

 • Общата прогнозна сума за изборите е 145,3 млн. лева с опция за два тура на президентския вот

  Общо 18 242 000 хиляди лева е бюджетът на Централната избирателна комисия за изборите на 14 ноември, включително евентуално провеждане на втори тур на вота за президент и вицепрезидент. Това става ясно от публикуваната План-сметка с разходите, която правителството одобри. Най-големият разход ще бъд...

 • Меки домашни сладки, перфектни за следобедното кафе

  Тези вкусни сладки са най-подходящото допълнение към кафето ви. Пухкави сладки с извара Продукти: 120 г кисело мляко 50 мл олио Щипка сол 2 яйца 30 г захар 1 ч.л. бакпулвер 270 г брашно Лимонова кора Приготвяне: Разбийте яйцата със солта и след това добавете захарта, като разбъркате дока...

 • Мохамед Халаф: Проблемът не са бежанците, а кои от тях ще влязат в Европа

  В Международния ден на мира стои и темата за задълбочаващия се бежански поток и възможните сценарии след кризата в Афганистан. Темата коментира по БНР журналистът Мохамед Халаф. Заплаха ли са бежанците за Европа Проблемът не е идването на бежанците, а кои от тях ще се опитат да дойдат в Европа. Пр...

 • Увеличава се броят на хоспитализираните с Covid-19 в София

  486 души са диагностицирани във вчерашния ден с Covid-19 в София. В болниците в града се лекуват 819 пациенти, от които 117 са в интензивни сектори. През последните дни броят на хоспитализираните се увеличава. В общински болници се лекуват 98 души, от които 3 са в интензивни сектори. Вера са издаден...

 • Още от раждането късметът е на страната на тези 3 зодии

  Всяка зодия има своите отличителни характеристики, които допълват хората, които ги притежават. С намесата на Вселената някои от тях са големи късметлии и щастието ги спохожда по-често от други. Такъв е случаят и със следващите три зодии, които се радват на здраве, любов и приятели, добри финанси и с...

 • Пендаровски: ЕС трябва да остави вратата отворена

  Бъдещето на Западните Балкани е в Европейския съюз. Европейският съюз трябва да остави вратата отворена не само заради необходимостта от сериозни резултати по отношение на европейските критерии за демокрация, върховенство на закона, борбата срещу корупцията, но и заради възможността външни фактори д...