"Възраждане" настоя за КСНС за енергетиката

3043
"Възраждане" настоя за КСНС за енергетиката
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Възраждане" настоя за за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента заради " редица заплахи за енергийната сигурност на страната. Това стана ясно от декларация на парламентарната група, прочетена от депутатката Искра Михайлова.

Тя посочи, че това притеснение на нейната партия е заради проектите на ДБ и ДПС за държавен контрол върху рафинерията и заобикаляне на дерогацията от ЕК.

"Това е решение, което е в пълна противоположност с икономическите интереси на България. Това е лоялност, която ще трябва да бъде заплатена от българските граждани", заяви Михайлова.

"За сведение на евроатлантическите партии в НС, произведените у нас горива са с български произход и не подлежат на санкции. Ако нашите европейски партньори не изискват това от нас, какво друго е освен комсомолска сервилност", попита депутатът от "Възраждане". Към ограничаването на износа, което искат от ДБ и ДПС, тя добави предстоящото орязване на въглищните мощности с 50%, което по думите й, е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост, както и липсата на алтернатива на доставки на неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

Наред със самоограниченията, които си наложихме за вноса на руски газ, Михайлова добави и тези за руския петрол, като заговори дори за излизане от ЕС. "Дали няма да бъде много по-изгодно икономически, ако през лятото на 2023 да напуснем ЕС, за да гарантираме оцеляването си", попита риторично депутатката от "Възраждане".

В същото време от ДПС обявиха, че оттеглят на този етап от дневния ред на парламента законопроекта си за дерогацията на "Лукойл", койтож забранява износа на нефтопродукти. Още: Мирчев: Държавен контрол върху "Лукойл Нефтохим" е важна стъпка към депутинизацията на България

Йордан Цонев се мотивира, че има внесен подобен проект, внесен от "Демократична България", затова би било логично двата законопроекта да се обсъждат успоредно в комисиите по енергетика и икономика, които предстоят. ДПС оттегля законопроекта за дерогацията с уговорката двата законопроекта да влязат в залата другата седмица, обясни Цонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика