НА ЖИВОВойната в Украйна

Y хромозомата дегенерира: За да оцелеят, мъжете ще трябва да развият нов полов ген

5751

Ново изследване сочи, че човешката Y хромозома, предаваща се по бащина линия на мъжете, буквално се изражда и може напълно да изчезне след няколко милиона години, пише Science Alert.

Такова развитие би довело до изчезване на човечеството, но изследователите са на мнение, че все още има надежда, ако се появи нов полов ген. За щастие науката вече познава подобни прецеденти - два клона гризачи, които са загубили своята Y хромозома, са успели да се приспособят и да оцелеят, което означава, че и за човечеството има надежда.

Известно е, че X хромозомата съдържа около 900 различни гена, които изпълняват всевъзможни функции, които не са свързани с пола. В същото време Y хромозомата съдържа само малко над 50 гена и много проста, повтаряща се ДНК, но и един изключително важен ген, който задейства развитието на мъжкия пол в ембриона.

Около 12 седмици след зачеването този ключов ген, идентифициран от учените още през 1990 г. като SRY, "задейства" и други, които контролират развитието на тестисите, произвеждащи мъжки хормони като по този начин осигуряват развитието на плода като момче. 

В по-ранни проучвания учените стигнаха до заключението, че човешката Y хромозома неизбежно ще загине. Но те продължават да спорят за времевата рамка на това събитие - някои са уверени, че това изобщо няма да се случи, докато други смятат, че процесът ще отнеме не милиони, а хиляди години.

За да се възпроизвежда, човечеството се нуждае от мъже и сперматозоиди, поради което краят на Y хромозомата предизвиква сериозен дебат за бъдещето ни. Новото откритие за оцеляването на двата клона гризачи, при които вероятно повечето от гените на Y хромозомата са се прехвърлили на други хромозоми, дава надежда и за нашия вид - може да се предположи, че хората ще могат да развият нов ген, определящ пола в бъдеще.

Учените обаче предполагат, че дори развитието на нов полов ген носи някаква заплаха - в различни части на света той може да се развие по различен начин и в далечното бъдеще да бъдем заплашени от нещо като „война на половите гени“. Тоест след 11 милиона години на Земята може да живеят няколко различни човешки вида, различаващи се по системите за определяне на пола.

ОЩЕ: Предаването на гени между деца и родители - кои се предават и кои не?

Мъжете изчезват след 5 млрд. години

Мъжете ще изчезнат след пет милиарда години и процесът вече е започнал, предупреди водеща австралийска изследователка, предаде БГНЕС. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Децата имат пропуски в обучението...
Учени създадоха иновативен строителен...
Магнитни бури през февруари:...
Сателитни данни показват продължителна...
2,3-метров меч е открит в Япония...
10 географски факта, на които...
Статуя на Херкулес е открита при...
Облак азотна киселина от съветска...
Това древно, 2500-годишно любовно/скръбно...
Неандерталци напълнили пещерата...
Нов тест открива болестта на Алцхаймер...
В Норвегия откриха находище на...

Последни новини