За 14-ти път откриха традиционния фестивал "Дефиле на младото вино" в Пловдив (СНИМКИ)

1843
За 14-ти път откриха традиционния фестивал "Дефиле на младото вино" в Пловдив (СНИМКИ)
Снимка: Министерство на туризма

За 14-ти път Старият град в Пловдив гостоприемно става домакин на тридневния фестивал „Дефиле на младото вино“. По традиция събитието започна с „Дионисиево шествие“, под съпровода на музика, песните и танците на ансамбъл „Тракия“.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в церемонията по отварянето на първата бъчва младо вино, реколта 2022 година, където с наздравица бе даден символичният старт на фестивала. „Приветствам участниците и гостите на Пловдив, който съчетава древния и съвременен български дух, винения и културния туризъм на България.“ С тези думи тя се обърна с към представителите на местната общност и подчерта, че фестивали и подобни събития, свързани с виното, традиционно повишават интереса към дестинациите, които ги организират.

Деца организираха благотворителен базар в помощ на болна жена в Пловдив (СНИМКИ)

Деца с благотворителна инициатива в Пловдив. Възпитаници на ДГ „Боряна“ организираха благотворителен базар, като средствата...

„През последните години страната ни се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм – не само заради традициите във винопроизводството и културата на виното, а и заради множеството успешно функциониращи изби, част от които вече са и популярни туристически атракции. 80 изби в България предлагат винен туризъм, 22 изби предлагат и хотелско настаняване“, подчерта Ирена Георгиева. 

Тя изтъкна, че е важно да се познава и профилът на винения турист - той е между 30 и 60-годишен, често избира няколко ключови винарни, в различни региони, наслаждава се допълнително на мини курсове за лозарството, като при възможност избира да нощува на място при избата.

Заместник-министър Георгиева посочи, че страната ни произвежда вино на световно равнище, а виненият туризъм в България се характеризира с модерна специализирана инфраструктура в унисон с най-съвременните изисквания за развитието на този вид туризъм, със сравнително добра транспортна достъпност до избите, наличие на качествени места за настаняване в самите изби или в близост до тях. Обикновено това се съчетава и с други прояви, свързани с празници, обичаи, ритуали и бита на местните хора.

„Силните ни страни са многовековна традиция за отглеждане на лозя и винопроизводство по българските земи. Оптимални климатични условия за местните и световните сортове. Добри условия за производство на всички видове вина – червено, бяло и розе. Възстановена индустрия и верига на снабдяване с амбиции за международно признание и пазарно присъствие.“ 

Лекар разкри кога виното и бирата са полезни

Според руския диетолог д-р Руслан Алиев при определени обстоятелства виното и бирата могат да бъдат от полза за тялото.  Кога вин...

Заместник-министърът изтъкна още, че очакваме виното и винопроизводство да влезе в списъка с нематериално културно наследство. „С признаването на винения туризъм като нематериално културно наследство ще стане възможно поставянето на указателни табели за винените маршрути, както сега се указват културно-исторически забележителности с табели в кафяв цвят“, каза още тя.

Във фестивала тази година се включиха 68 участници, от които 45 винарски изби и 23 производители на храни и други продукти. Дегустацията на вино се осъществява в 17 локации в Стария град, в които любителите на кулинарните и винените изненади могат да опитат над 300 вида вино и вкусни мезета.

Сред официалните гости бяха заместник-министърът на земеделието Крум Недялков, областният управител Ангел Стоев, търговското аташе на Турция, ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов, заместник-кметове, представители на академичната общност и други официални лица. 

"Дефиле на младото вино“ продължава до неделя, 27 ноември. В неповторимата автентична атмосфера на Стария град гостите на Пловдив могат да се потопят във фестивалното настроение и да опитат от най-пивките млади вина на България.

5 начина бързо да охладите виното, когато нямате време

Празниците са най-доброто време за забавление и повторно запознаване със семейството и приятелите. Това означава много възможности за п...

Организатори на дефилето са "Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ "Старинен Пловдив" и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г. Изданието през 2022 г. се провежда под патронажа на Министерство на туризма и за първа година с подкрепата на Министерство на земеделието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Криели дрогата в тайници покрай Марица: Задържаха трима дилъри в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com