За кои хора е вредна тахан халвата?

24820

Халвата е ориенталски десерт, на който се наслаждаваме благодарение на това, че е внесен от Иран, където сладкото удоволствие е приготвяно още през 5 век пр.н.е. Съществуват различни видове халва, част от които може да си приготвите и вкъщи, ако имате поне минимални кулинарни познания, а една от най-обичаните и купувани халви е тахан халвата. Тя съдържа ценни витамини и минерали, сред които цинк, фосфор, желязо, калций, поради което се счита за изключително полезна храна, влияеща благоприятно на здравето на сърдечно-съдовата система, костите и ставите, имунната система. Десертът е считан и за естествен антидепресант, подобряващ настроението, подобно на шоколада, но много по-полезен от него. Тахан халвата се препоръчва и при анемия, предизвикана от ниски нива на желязото в кръвта. Десертът е богат и на витамини F и Е, които подобряват работата на белите дробове, предотвратяват развитието на остеопороза и помагат при мигрена.

Както с всяка храна обаче, така и с консумацията на вкусния десерт следва да внимават определени групи хора, за които е вредна тахан халвата. Как е възможно толкова полезна и богата на ценни вещества храна да е вредна за нечие здраве? Разберете защо и за кого е вредна тахан халвата.

Оригиналната рецепта за най-лесната и вкусна турска халва

За кого е вредна тахан халвата?

Тахан халвата е висококалорична и сладка, което естествено означава, че тя е враг на тънката талия, ако прекалите с консумацията ѝ. Може да доведе до напълняване, а излишните килограми са предпоставка за сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и куп други проблеми със здравето. За хората, страдащи от наднормено тегло, се оказва вредна тахан халвата именно защото пречи на важното за тях отслабване и поддържане на нормално тегло. Високото съдържание на захар в халвата я прави опасна и за страдащите от диабет, които следва да избягват захарта в чист вид, десерти, сосове, ястия и прочие.

Извън тези очевидни две причини въпросът защо за определени хора е вредна тахан халвата има и  други отговори.

1.  Прекомерната консумация на тахан халва влияе неблагоприятно на метаболизма, поради което специалистите по хранене препоръчват да се ограничите с до 50 гр. на ден, ако консумирате всеки ден от сладкото удоволствие.

2.  Ако страдате от хранителна алергия, уверете се, че не сте алергични и към сусам. Консумацията на тахан халва може да има сериозно неблагоприятно въздействие върху здравето ви, ако сте алергични към съставките. Хранителните алергии в редки случаи могат да бъдат и животозастрашаващи, поради което е важно да се подхожда внимателно към консумацията на тахан халва от хора с доказана алергия към храна.

Ползите от халвата, за които дори не предполагате

3.  Определени стомашни заболявания и неразположения се засилват след консумация на халва. Ако страдате от стомашно-чревно заболяване, винаги е препоръчително да се консултирате с лекуващия лекар, преди да сложите тахан халва на трапезата си, тъй като е в състояние да засили оплакванията и симптомите на заболяването ви.

4.  Пациентите, страдащи от панкреатит или чернодробни заболявания следва да бъдат внимателни с консумацията на сладкото удоволствие, тъй като за тях е вредна тахан халвата. 

Ако сте от щастливците, на които консумацията на вкусния ориенталски десерт не е противопоказана, хапвайте с удоволствие и мярка, без да прекалявате.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

За 1 час и без ремонт домът ви ще...
Днес е Зимен Симеоновден! На този...
Може ли черният дроб да се възстанови...
Полезно или вредно е кръстосването...
8 начина да предпазите зъбите...
Здравословен навик, който може...
Чесънът: Кой не трябва да го яде...
Лекар разкри защо е ЗАБРАНИЛ на...
Живеете в старо жилище? Проверете...
Петльовден е! Ето какво се прави...
Колко лошо е наистина да задържате...
Тези, ОДОБРЕНИ ОТ ЛЕКАРИТЕ навици,...

Последни новини