НА ЖИВОВойната в Украйна

За над 100 хил. рубли: Руснаци продават свободни места в коли към Грузия

3614

Опашките на ГКПП „Верхний Ларс“ на руско-грузинската граница достигат колосални размери, тъй като хиляди руски мъже бягат от обявената мобилизация. Това се оказва перфектна предпоставка за стартиране на нов „бизнес“ – продажба на свободни места в колите, на велосипеди и тротинетки, с които да се премине на територията на Грузия.

Цените, разбира се, са доста високи, тъй като и търсенето е голямо. Една от най-популярните обяви в Telegram каналите, насочена към хората, напускащи в посока Грузия и Казахстан, е продажбата на свободно място в автомобил – там, където е невъзможно преминаването на границата пеша. Вземат се средно между 20 и 25 хиляди рубли (697-871 лв.), но има хора, които искат по 100-150 хиляди (3487-5231 лв.). Цената също така зависи от това колко близо се намира колата до пропускателния пункт, пише руското издание „Агентство“.

На дългите редици от автомобили се върти и друг бизнес – продажба на скутери, тротинетки и колела. Там цените са от 10 до 50 хил. рубли. В Telegram „търговците“ предлагат и услуга да скрият велосипед на 4 км от границата, след което да предоставят точните координати за намирането му – за символичните 4 хиляди рубли.

Според свидетелски разкази на границата на Русия с Казахстан може да си платиш 200 хиляди рубли и автомобилът "ще бъде закаран до контролно-пропускателния пункт със светлинна сигнализация“. Спорет „Агентство“ обаче, които са пратили свой човек на пункта „Озинки“, тази практика не се използва.

Друг метод за бърз доход е прекарване на търсещите бягство от Русия през черен път в полето. За сумата между 30 и 100 хиляди рубли автомобилът се кара до около 2 км от съответния пункт. Вариант е да отидете и пеша, като платите на собствениците на влекачи - за 70 хил. рубли те ще транспортират автомобила през границата до територията на Казахстан.

В чатовете в Telegram има и оферти за продажба на самолетни билети за хора, които напускат Русия. Не е съвсем ясно дали всички закупени по този начин билети могат да се ползват - преиздаването за друго лице например е невъзможно в „Аерофлот“. Билети до Ош (Киргизстан) или Истанбул от чуждестранни авиокомпании за датите 26 и 27 септември са се продавали за между 80 и 150 хил. рубли този уикенд.

В друг свой материал „Агентство“ съобщава, че богатите руснаци опитват всячески да избягат от Русия с частни самолети. Те плащат между 1,2 и 1,5 милиона рубли (над 52 хил. лв.) за седалка. Да наемеш 8-местен самолет, струва между 5 и 7 млн. рубли, което е доста пъти над обикновените цени.

Пътниците най-често се насочват към Армения, Турция и Азербайджан, които свободно допускат руснаци.

Директорът на Your Charter Евгений Биков нарече ситуацията „абсобютна лудост“, тъй като броят на запитванията се е увеличил от 50 на ден до 5 хиляди. Компанията не успява да осигури достатъчно места дори след като е извадила от хангара по-големи самолети. Ръководителят на компанията FlightWay също заговори за 50-кратно увеличение на търсенето.

Има и рязко покачване на цените на полетите до Дубай, който беше избран като любима дестинация от богатите руснаци след инвазията на Путин в Украйна на 24 февруари. Във вторник билет за най-скорошния свободен полет – с прекачване през Истанбул, се е продавал за 450 000 рубли.

Казахстан ще предава на Русия укриващите се от мобилизация, ако са обявени за издирване

Казахстан се ангажира да екстрадира руски граждани в Руската федерация, ако те са обявени за международно издирване заради отклоняване ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Не ни е нужно разрешение от ООН:...
Спадът на руския автомобилен...
Нова размяна: Украйна си върна...
Не бъркайте да се подигравайте...
EK ще предложи санкции срещу руската...
Унгария наложи вето в ЕС за помощта...
Киев за военната тактика на руснаците:...
Очаква се самолетните билети...
Осъденият за сваляне на полет...
Орбан: Напълно нечестно е, че...
Германската компания RWE ще съди...
Скандирания "Тук не е Москва":...

Последни новини