НА ЖИВОВойната в Украйна

За пръв път: Конфискуваните активи на руски олигарх отиват в помощ на Украйна

3155

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви първото прехвърляне на Украйна на конфискувани средства от руски олигарх. Това стана по време на среща на Гарланд с украинския главен прокурор Андрий Костин в Министерството на правосъдието на САЩ. 

"Днес обявявам, че съм разрешил първото в историята прехвърляне на конфискувани руски активи в полза на Украйна“, каза Гарланд. „Тези средства са по обвинението в укриване на средства от страна на руския олигарх Константин Малофеев", заяви Гарланд, цитиран от CNN. 

През юни бяха конфискувани милиони от американска банкова сметка, принадлежаща на Малофеев, срещу когото Съединените щати обявиха санкции през април. Според Вашингтон, той е действал за руското правителство, пряко или непряко. В края на миналата година в съдебни документи прокурорите заявиха, че имат право да получат парите от сметката на Малофеев в базираната в Денвър банка Sunflower, тъй като той се е опитал да ги преведе на бизнес партньор в нарушение на санкциите на САЩ. Тъй като Малофеев не е оспорвал, прокурорите заявиха, че средствата трябва да бъдат конфискувани по подразбиране.

ОЩЕ: САЩ конфискуват 5 млн. долара от руски олигарх, Украйна може да ги получи

"С мое разрешение днес конфискуваните средства в размер на 5,4 милиона долара ще бъдат прехвърлени на Държавния департамент и ще отидат в подкрепа на народа на Украйна“, добави главният прокурор. "Руските военнопрестъпници няма да намерят убежище в Съединените щати", категоричен бе той. 

Украинският му колега Андрий Костин повтори изявлението на Гарланд в петък, като добави, че двете страни изпращат ясно послание. "Няма да има имунитет и безнаказаност за международни престъпления", категоричен бе той. "Днес сме свидетели на разрешаването на прехвърлянето на конфискуваните активи в размер на 5,4 милиона щатски долара на Държавния департамент за целите на възстановяването на опустошената от война Украйна", добави Костин. "Благодарни сме на Съединените щати за решителните усилия и подкрепа. Украинският народ никога няма да забрави това", каза още той.

Следете развитието на войната в Украйна тук

В края на 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който позволява на Министерството на правосъдието да прехвърли някои конфискувани активи на Държавния департамент, за да може той да помогне на Украйна. Законът ограничава начина, по който правителството може да използва конфискуваните активи, пише "Ройтерс".

Американските власти обвиняват Малофеев - собственик на християнския православен телевизионен канал Царьград ТВ, във финансиране на сепаратистите в Крим, който Русия анексира през 2014 г. Малофеев отрича. Руският бизнесмен е санкциониран от Вашингтон през 2014 г., а през 2022 г. е обвинен в нарушаване на санкциите. Не е коментирал конфискацията в САЩ. Смята се, че е на свобода в Русия.

 

Малофеев и плановете му за монархия. Откъде идват парите му?

Медиите извадиха на светло известния и в България руски олигарх Константин Малофеев след корпоративните войни в Русия от края на 2000-т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

САЩ предоставят на Украйна още...
ООН: Ядрената заплаха е най-висока...
Съдът позволи обвинителният...
МВФ одобри заем за Украйна на стойност...
Майк Пенс: Обвинението срещу...
На Доналд Тръмп са повдигнати...
Синовете на Тръмп за обвинението:...
Адвокатът на порнозвездата,...
Критици на Тръмп: Обвинението...
Кевин Маккарти за обвинението...
Тръмп за обвинението: Това е политическо...
Заради обвинението на Тръмп:...

Последни новини