За втори пореден път: Кирил Десподов е футболист №1 на България

3440
За втори пореден път: Кирил Десподов е футболист №1 на България
Снимка: Getty Images

Кирил Десподов е „Футболист на годината на България“ за 2022 година. Той беше избран за победител в 62-рото издание на анкетата със 193 точки. Церемонията се проведе в Pirotska 5 Event Center в София. Бяха наградени и най-добрите състезатели по постове в efbet Лига. Призове получиха още най-добрият чужденец и най-прогресиращият млад играч в българския футбол. Отличена беше и №1 в женския футбол.

Десподов печели приза за втора поредна година. Той беше избран за Футболист на годината и през 2018-а , след което последва трансфера му от ЦСКА в италианския Каляри. Президентът на БФС Борислав Михайлов награди крилото на хегемона в родното първенство.

Първото отличие за вечерта отиде при обещаващия талант Никола Илиев, който бе избран за най-прогресиращ млад играч в българския футбол. Юношата на Ботев Пловдив в момента се подвизава в Примаверата на Интер. Той събра 28 точки, оставяйки след себе си футболистът на Левски Марин Петков с 14.

Никола Илев

При жените за пореден път наградата отиде при Симона Петкова. Футболистката, която доскоро носи екипа на швейцарския Йънг Бойс, а от няколко дни вече е част от Аарау, събра 47 гласа. Зад нея останаха Евдокия Попадинова с 20 точки и Десислава Дюпюи с 10.

Бърнард Текпетей бе отличен за „Най-добър чужденец в България“ за 2022-а. Крилото на Лудогорец остави зад себе си своя бивш съотборник Каули Оливейра, като разликата между двамата е само два гласа. А защитникът на ЦСКА - София Брадли де Нойер е авторът най-красивия гол в страната ни през изминалата година.

За най-добър вратар пък бяха посочени двама състезатели - Светослав Вуцов и Даниел Наумов. При продължението на футболното поле пък бе посочен най-добрият защитник за годината в родния шампионат, а награда за вечерта спечели капитанът на Лудогорец Антон Недялков. Полузащитник №1 стана Ивайло Чочев от ЦСКА 1948, а при нападателите на първо място бе поставен капитанът на националния отбор Кирил Десподов.

Специалната награда "Лъвско сърце - Трифон Иванов" за 2022 година отиде в ръцете на Тодор Неделев. Футболистът на Ботев Пловдив пострада много тежко при катастрофа между двата автобуса на "лъвовете" в Грузия. Наложи се полузащитникът да бъде опериран по спешност, тъй като получи черепно-мозъчна травма. Все пак той постепенно поднови тренировки, а в събота записа първи игрови минути след 252 дни отсъствие от терените.

Тодор Неделев

Последва номинирането за треньор на годината. Трети е дългогодишният наставник на Черно море Илиан Илиев. На втора позиция остава доскорошният селекционер на Босна и Херцеговина Ивайло Петев. Треньор №1 на България със 259 точки е наставникът на Левски Станимир Стоилов, който не присъства в залата. Мъри донесе Купата на България на Герена след дългогодишна суша от трофеи и това му донесе приза сред родните специалисти.

Кулминацията за церемонията настъпи и следваше да се избира Футболист на годината. Футболист №3 на България за 2022-а стана Ивайло Чочев, а на второ място е Илия Груев. Футболист №1 на България за 2022 година отново е Кирил Десподов от Лудогорец с 203 точки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Голям проблем за клуб от Първа лига, половин отбор е с изтичащи договори

Петър Хубчев с тежко признание: Всеки ден се моля да има утре

Левски - Славия: Кога и къде да гледаме дербито в Първа лига?

Спорт по телевизията днес - 29 март 2024 г.

Пострадалият Любенов: Нищо не помня от ситуацията в Разград, извадих късмет

Звезда на Берое се размина с 15-годишна присъда за сексуално насилие

ЦСКА 1948 заменя отиващия в Левски вратар със страж на ЦСКА

Първата дама в Изпълкома на БФС разкри какво ще стори за развитието на женския футбол

"Вярвам, че Георги Иванов ще поведе българския футбол към развитие и успехи"

Костов: Предимството на Левски пред Славия е публиката! Защо да се притеснявам? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ