НА ЖИВОВойната в Украйна

За втори път: Конституционният съд в Португалия отхвърли закон, разрешаващ евтаназията

1114

Конституционният съд на Португалия за втори път отхвърли закон, разрешаващ евтаназията, предаде Франс прес. Според юристите, в текста има недопустими неясноти и затова го върна за редакция в парламента.

Според съда текстът не е в съответствие с конституцията, защото в него така и не е дефинирано ясно какво означава понятието "голямо интензивно страдание", което може да проправи пътя към медицински асистирана смърт.

За първи път съдът отхвърли закона през март 2021 г. и парламентът трябваше да внесе яснота в разпоредите му, но очевидно не е съумял да го направи по задоволителен начин. Сега парламентът отново ще трябва да редактира нормативния акт, а после да го представи за обнародване от президента Марселу Ребелу Де Соуза, който бе сезирал Конституционния съд през януари във връзка с настоящия вариант на закона, предаде БТА.

Ребелу Де Сауза е консерватор, католик и преподавател по право и привържениците на законопроекта се сблъскват вече от няколко години с неговата консервативна позиция по въпроса.

Окончателно: Португалия одобри евтаназията

Парламентът на Португалия одобри повторно законопроектът, разрешаващ евтаназията в страната, съобщи вестник „Diario de Noticias&r...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Папата e i респираторна инфекция...
Най-големите западни износители...
И българин сред арестуваните...
"Идвате тук само за да ядете":...
Бобър показа на руснаците как...
Въшната политика на Орбан: от...
"Антената", използвана според...
Китай предложил на Путин план...
Не спазвали инструкции: ФСБ взриви...
Русия отново репетира начало...
Московската патриаршия отказва...
Литва дарява на Украйна мобилен...

Последни новини