НА ЖИВОВойната в Украйна

За защита на границата: МВР инвестира стотици милиони за комуникации

2678

Даден е вече официален старт на проекта „Изграждане, развитие и оптимизация на цифровата TETRA система и радиорелейна мрежа, управлявани от МВР“. Договорът е на стойност 108 405 677 лв. без ДДС и е част от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

ТЕТРА е съкращение от Terrestrial Trunked Radio или наземно канално радио. Системата осигурява нискочестотна криптирана комуникация, която се използва за обмен на информация от военни и органи на реда, в помощ на населението.

Проектът започва приоритетно с изграждане на базови станции от ново поколение за допълване на радиопокритието на съществуващата ТЕТРА мрежа на българо-турската граница. Дългосрочната цел е покритието да достигне над 95% от територията на България.

Развитието на системата е ангажимент на консорциума „Национална Система за Критични Комуникации“, част от който са две компании – „Телком инженеринг ООД“ с дял от 79.30% (85 965 702 лв.) и „Телелинк Инфра Сървисис ЕАД“ с дял от 20.70% (22 439 975 лв.).

Водеща роля в консорциума има „Телком инженеринг ООД“ като ексклузивен представител на световния лидер в производството на ТЕТРА оборудване Airbus.

„Телелинк Инфра Сървисис“ ЕАД ще работи по изграждането на инфраструктурата за нови обекти, доставката и инсталирането на резервирано електрозахранване, мрежово оборудване и част от комуникационното оборудване за пренос на данни и глас“, коментира Дина Темелкова – изпълнителен директор на компанията.

ОЩЕ: Поръчката на "Гранична полиция" за покупка на дронове пак се провали

МВР избра изпълнител на поръчка – последно условие по Плана за възстановяване

Консорциум „Национална система за критични комуникации“ е избран за изпълнител на обществена поръчка, обявена от Министерст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Здравното министерство твърди,...
Българин, задържан в РСМ: Полицаите...
Седмична прогноза за времето...
Земеделското министерство започва...
Обилният снеговалеж прекъсна...
Затвориха за движение Троянския...
Задържаните вчера българи са...
Македонският клуб в Благоевград...
Ковачева иска отговорност на...
Кой има имен ден днес, 5 февруари...
Най-важното за деня, 4 февруари...
Прогноза за времето - 5 февруари...

Последни новини