НА ЖИВОВойната в Украйна

Задава ли се тройна епидемия от респираторни заболявания? Говори проф. Александрова (ВИДЕО)

16941

Задава ли се тройна епидемия от Covid-19, грип и бронхиолит? Тревожна информация от Испания, най-вече за развитието на заболеваемостта от бронхиолит, която е скочила пет пъти само за последния месец. Педиатричните отделения са натоварени, защото са засегнати масово деца до 4 години. В Студио Actualno е проф. Радостина Александрова, вуросолог от БАН.

ОЩЕ: Тройна епидемия заплашва Испания

Проф. Александрова, трябва ли да ни тревожат тези данни от Испания?

Испания едва ли е изключение. В тази част на годината има и други вируси - ентеровируси, риновируси и аденовируси също. Съвпадението на три инфекции не може да ни изненадва. Но се връщаме към нашето “нормално”. Знаем, че към края на годината грипът започва да набира скорост, пикът му е между януари и март. КОВИД-19 не е напълно отшумял, не знаем дали няма да се активира по някое време. Що се отнася до респираторно-синцитиалния вирус, мисля че той е много по-познат на хората, всъщност всеки го среща на около 2-годишна възраст и го преодолява в общия случай. Усложненията наричаме бронхиолит. Най-уязвими са бебета под 6 месеца и недоносените деца. Около 1% от децата под 6 месеца могат да стигнат до болнично лечение заради такава инфекция. В световен мащаб около 33 милиона случая всяка година се регистрират. При повечето хора ще протече като една доста лека инфекция.

Ако едно дете е болно в градината - колко деца може да зарази? 

Ако едно дете е болно, най-добре да не ходи на градина. Възрастните също трябва да пазят децата, особено до една годинка са много уязвими. Уязвими са и възрастни над 60 години.

За респираторно-синцитиалния вирус няма ваксина, въпреки че се работи. Така че наистина трябва да пазим уязвимите групи.

Проучване: Грипът си помага с друг респираторен вирус, за да ни разболява по-тежко

Изолацията по време на КОВИД-19 ли направи имунитета на децата по-слаб? Коя дейност на човечеството предизвиква срещата ни с нови вируси?

Вижте целия ни разговор с проф. Радостина Александрова!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интервю

Зимата само загрява: Вижте какво...
Летящ обект над Хавай, "мече"...
"Пътят и Салих": Един голям човек...
„Отговорите“: С Радослав Бимбалов,...
Ръководството на БСП стигна до...
МЕТА не може да се справи с тролските...
Кметът на Димитровград: Заради...
Защо БСП и Костадинов не почетоха...
Възможно е да се отложи приемането...
Как да защитим парите си при несигурност...
Можем ли да намалим емисиитe без...
Валери Йорданов: "Шекспир като...

Последни новини