Задължителните профилактични прегледи, които могат да ни спасят от болести

1073
Задължителните профилактични прегледи, които могат да ни спасят от болести
Снимка: iStock

Ясно е, че е много по-лесно да се предпазим от една болест, отколкото да се излекуваме от нея. Затова има и някои неща, които е добре да си изградте като навици за превенция от различни заболявания. Да, здравословният начин на живот е сред тях, но днес няма да разгръщаме тази тема. Става въпрос за друго, което не коства толкова много време и усилия, а може да ни спаси – профилактичните прегледи. Те са задължителни за всяка една възраст и се правят на всеки шест месеца. Нека видим на какво да акцентират хората от различните възрасти:

25-30 години

БЛС предупреди за злоупотреби с онлайн консултации

Във връзка с постъпили сигнали към Българския лекарски съюз за регистрирани немедицински лица в различни платформи, предлагащи онлайн к...

Хормоните бушуват и при мъжете, и при жените на тази възраст. Можем общо да кажем, че най-голяма опасност има от проблеми с половите органи. Младите може би неглижират възникналите промени и проблеми, затова и често откриват проблема в по-напреднал стадий. Жените е добре да обърнат внимание на шийката на матката, както и на влагалището и да посещават редовно профилактиките при гинеколог. Матопатията също е проблем, който започва развитието си около тази възраст.
Мъжете да не пропускат профилактичните прегледи при уролог и да наблюдават простата си. Освен това, и двата пола е добре редовно да посещават своя дентален лекар.

30-40 години

При жените на тази възраст е възможно увеличаване нивата на естрогена, което може да се разглежда като риск от развитието на миома, кисти, мастопатия, ендометриоза и др. Не са изключени и проблеми с щитовидната жлеза, затова следете внимателно състоянието си – проблеми със съня, стрес, тревожност, отпадналост и др. са нейните симптоми.
Мъжете е добре да не пропускат кардиологичните си прегледи, тъй като започват измененията в кръвоносните съдове. Кардиограма на 6 месеца е препоръчителна. Освен това, може да се появят проблеми като хемороиди и разширени вени не само при мъжете, но и при представителките на нежния пол. Следете състоянието си и не пропускайте профилактичните прегледи.

Над 40 години

Мобилно приложение за онлайн преглед спестява чакане пред лекарския кабинет

Бързо и лесно в непредвидени ситуации можем да получим медицински съвет, когато здравето ни е в риск, съобщава НОВА ТВ. Начинът е чрез ...

След тази възраст и с напредването на годинките, нещата стават по-уязвими. Особено внимание трябва да се обръща на сърцето, кръвоносната система и климакса.
Жените трябва да следят менструалния си цикъл и да не пропускат прегледите при ендокринолог и гинеколог. Както и е препоръчително поне веднъж годишно да се прави мамография за откриване на образувания по гърдите. 

Мъжете да следят за проблеми с простата при уриниране и да се свържат с уролог при наличието на такива. Следете нивата на кръвното си налягане и правете кардиологични изследвания.
И двата пола трябва да се подлагат на гастроскопия веднъж на 6 месеца, както и посещения при офтамолог. Изследвайте и нивата на кръвната си захар веднъж годишно, за да се предпазите от диабет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com