Задържаха 10 чужденци, представили се за наблюдатели на изборите в Турция

1307
Задържаха 10 чужденци, представили се за наблюдатели на изборите в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

В 4 провинции в Турция се води разследване срещу 10 чуждестранни граждани, които са се представили като наблюдатели на предсрочните избори за президент и парламент, предаде кореспондентът на БГНЕС.

По информация от турското МВР трима французи в Агръ, трима немци в Шърнак и четирима италианци в Батман и Диарбекир са опитали да се намесят в хода на гласуването. Те обаче нямат акредитации и не са наблюдатели на ОССЕ. До обяд няма регистрирани проблеми в изборния ден, съобщават от министерството. За охрана на реда са ангажирани над 531 000 служители от силите за сигурност, в това число 264 526 полицаи и 195 695 жандармеристи.

Опозицията в Турция съобщи за опити за измама на изборите, Ердоган отрича

Главната турска опозиционна партия разкритикува опити за измама на провеждащите се днес предсрочни президентски и парламентарни избори ...

Президентският дворец и сградата на Висшия изборен съвет са под изключителна охрана, те са обградени от тежкотоварни камиони и водоструйни танкове. Изборните секции бяха отворени в 8 ч. тази сутрин, гласуването приключва в 17 ч. местно време. Турските граждани в чужбина дадоха вота си в периода 7-19 юни.

Президентът Реджеп Ердоган изрази задоволство от високата избирателна активност и посочи, че до 13 ч. тя е надхвърлила 50%. Той припомни, че на априлския конституционен референдум от миналата година 85% от гласоподавателите са отишли до урните. В най-развитите страни активността по избори отбелязва едва 30%, ние и в това отношение сме първенци, подчерта Ердоган, след като внукът му пусна неговата бюлетина в Истанбул.

За първи път в изборната история на Турция са организирани мобилни комисии и урни, които предоставят възможността на 17 258 старци и хора с увреждания да упражнят правото си на глас, съобщава Анадолската агенция. Тази държавна медия сформира огромен екип от специалисти, които проследяват нарушенията в изборния ден, освен това бдят в социалните мрежи и анализират съобщенията на потребителите. Ръководителката на Мисията на ОССЕ посланик Одри Гловър заяви пред журналисти в Анкара, че засега наблюдателите не се сблъскват с проблеми. Те наблюдават хода на гласуването в много и различни точки на Турция, ще присъстват и на преброяването на бюлетините и от чужбина. Мисията се състои от 330 души, общо 415 са наблюдателите от международни организации.

Анализатори и правителствени лидери се надпреварват с определенията за предсрочните избори, като ги наричат тържество на демокрацията, нова ера в историята на страната, най-важният и решаващ вот. Този вот ще промени формата на държавното управление и ще превърне Турция от парламентарна в президентска република. Според последните поправки в Конституцията, които влизат в сила още утре, всички лостове на изпълнителната власт ще бъдат в ръцете на президента, а парламентът ще се отдаде единствено на законодателните въпроси. Така щяла да се минимизира всяка възможност за натиск и влияние на изпълнителната власт върху законодателната.

Изборният ден започна. Ще се стигне ли до балотаж в Турция?

В 8.00 ч. българско време отвориха изборните секции в Турция. Повече от 56 милиона турски избиратели гласуват на президетски и парламен...

Според сега действащото законодателство, законопроектите, изработвани от правителството, се пращат в парламентарните комисии и се гласуват в парламента. От утре обаче системата за вземане на решения ще претърпи промени. След като администрацията на министър-председателя се опразни, лично президентът ще внася в парламента законопроектите, при това пряко в ръководството му, а то ще ги разпределя по комисиите. Докато досега министерствата регулираха обществените дебати и становищата на експертите, и внасяха в парламента вече завършен проект, а на депутатите им оставаше само да правят промени в текстовете, вече по силата на новата система парламентарните комисии ще организират обществените обсъждания.

Така позициите на неправителствените организации, на експертите и учените ще се отчитат в самия законодателен орган. Проблемът с преодоляването на 10-процентовия праг отпада на днешните избори, тъй като основните политически сили в страната се явяват в състава на блокове и коалиции.

Прогнозите на експертите са категорични – не повече от 7 партии ще влязат в парламента. Броят на депутатите се увеличава от 550 на 600 души, а възрастта за участие в парламентарни избори бе намалена от 25 на 18 г. Според новата система на управление на държавата президентът ще бъде считан за държавен глава и главнокомандващ, той ще назначава вицепрезидентите и министрите, предава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com