Законово предложение - БНБ и ЕЦБ да могат да озаптяват кредитирането

1706
Законово предложение - БНБ и ЕЦБ да могат да озаптяват кредитирането
Снимка: БГНЕС

Намеса в кредитната политика на търговските банки ще може да осъществяват БНБ и ЕЦБ съгласно предложение за изменение на Закона за БНБ и Закона за кредитните институции. Проектозаконът е дело на председателя на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, пише в. "24 часа".

БНБ ще оценява рисковете от бърз растеж на кредитите както за всяка банка поотделно, така и за цялата банкова система, предвиждат новите поправки. Ако прецени, че има системен риск, който заплашва стабилността на банковата система или на група банки, БНБ може да въведе мерки. Тя може да поиска от банките промяна в съотношението между размера на заема и стойността на обезпечението, може да промени съотношението между размера на кредита и годишния доход на този, който го иска, може да поиска от трезорите друга пропорция между размера на месечните вноски и месечния доход на кредитополучателя.

Потребителските кредити трайно поскъпват

Лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити достигнаха най-високата си стойност от началото на 2018 г. насам. Според данните на БН...

БНБ ще може да задължи банките и за промени в максималния срок на договорите за заем, както и да въведе допълнителни изисквания към начина, по който той ще се погасява.

Проектът предвижда също БНБ да следи за натрупването на кредити в определени икономически сектори и отрасли с цел те да не стават източник на бъдещо напрежение за цялата финансова система.

Съгласно промените в надзорния съвет или в съвета на директорите на всяка банка най-малко един от членовете му да е независим. Според предложената дефиниция на "независим" това е човек, който не е служител на банката, няма дялове в нея, не е член на управителен или контролен съвет, няма финансови или делови отношения с нея, не получава значителни плащания или други облаги освен тези за участието си в управлението ѝ. Независимият член на ръководствата на банка не може да е и съпруг, роднина по права линия или по съребрена до втора степен, както и да се намира във фактическо съжителство с такова лице.

Банките ще имат срок, в който да представят на БНБ списък с всички лица, заемащи ключови позиции в тях. БНБ може да разпореди на която и да е банка да освободи всяко лице, за което тя прецени, че няма добра репутация или не притежава нужните умения и опит. Проектът разписва подробно и правилата, по които БНБ и ЕЦБ ще осъществяват надзор над банките и ще си предоставят информация една на друга.

КЗП: Консултирайте се с експерт преди теглене на кредит

Комисията за защита на потребителите (КЗП) препоръчва консултация с експерт преди тегленето на кредит, тъй като потребителите могат за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика