НА ЖИВОВойната в Украйна

Закъсали руски бегълци от мобилизацията намериха подслон в кинотеатър в Казахстан (СНИМКА)

5015

Руснаците, бягащи от мобилизацията в Руската федерация, могат временно да пренощуват в сградата на кинотеатъра в град Уралск в Казахстан. Това заяви Дилара Мухамбетова, директор на Cinema Park, на страницата на кинотеатъра в Instagram.

Мухамбетова обясни, че е станала свидетел на голям брой руски граждани, които се лутат по улиците на града и не могат да намерят място, където да преспят. Същевременно покрай тази ситуация много са скочили цените на жилищата под наем, отбеляза тя.  

Тя подчерта, че в киното има дежурен администратор, който помага за настаняването на нуждаещите се.

По-късно Мухамбетова поясни пред местното издание "Моят град", че след публикуваното съобщение доста руски граждани действително са се обърнали към театъра за подслон. „Около 23:00 ч. започнаха да идват хора, да благодарят, да казват, че цял ден са обикаляли и не са могли да намерят къде да пренощуват“, каза директорът.

По думите й четирите зали на кинотеатъра, намиращ се в търговския център City Center, досега са побрали около 200 души. Доброволци са донесли на руснаците топла храна и чай.

Мухамбетова подчерта, че е взела това решение, тъй като е видяла много семейства с малки деца на улицата. „Хората бяха наистина уплашени и объркани“, добавя тя.

Според граничната служба на Казахстан само в рамките на три дни между 20 и 23 септември в страната са пристигнали около 9 000 руски граждани. Хората се редят на дълги опашки, за да преминат през контролно-пропускателните пунктове, а намирането на квартира в пограничните градове е почти невъзможно.

Казахстанските граничари хванаха в степта руснаци, бягащи от мобилизацията (СНИМКА)

Казахстанските граничари са задържали трима граждани на Руската федерация, които са се опитали да преминат незаконно държавната граница...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Коронавирусът по света: Япония...
COVID-протестите в Китай продължават:...
Бомба в афганистанско училище,...
Хонконг: Да не се подкрепят китайските...
Русия подкрепи Иран на Световното,...
Почина бившият президент на Китай...
Коронавирусът по света: Япония...
Правозащитници: Най-малко 448...
В Тайланд будистки храм остана...
Ким Чен Ун с нови снимки на дъщеря...
Путин обсъди с казахстанския...
Ердоган даде сигнал за нова военна...

Последни новини