Замразяват цени, печатат пари: какво става в Аржентина

11551
Замразяват цени, печатат пари: какво става в Аржентина
Снимка: iStock

Инфлацията гони вече 95 процента. Такова поскъпване не са виждали в Аржентина от началото на 1990-те години. Също и от статистическата служба (Indec) потвърдиха рекордната инфлация за последните 30 години. За сравнение: през 2021 година инфлацията в страната е била „само" 50,9 на сто.

Много от цените са замразени

Министърът на икономиката Сержио Маса написа в Туитър, че озаптяването на инфлацията преминава през „по-добра бюджетна политика и дисциплина, поставянето на ясни цели и отговорно поведение във всички области".

Снимка на раздора. Скандал между Аржентина и НАСА заради снимка от Космоса

Фолкландските острови, известни още като Малвински острови, са архипелаг от повече от 700 острова, разположени на около 500 километра и...

От президентската служба похвалиха действията на Маса, който е успял да предотврати трицифрена инфлация, каквато вещаеха някои експерти. Бившият председател на Камарата на представителите в Буенос Айрес, който не е икономист по образование, от миналото лято е нещо като „суперминистър" - отговаря за министерствата на икономиката, промишлеността и селското стопанство.

През декември правителството на президента Алберто Фернандес прие план, наречен „Справедливи цени". Той позволи договарянето с производители да бъдат замразени цените на хранителните продукти и санитарните материали до месец март тази година. В замяна на това производителите на тези около 2 хиляди продукта получиха възможността да продават други 30 хиляди на завишени цени – с до 4 процента по-скъпо на месец.

Покъпването е най-високо в хотелите и ресторантите

Инфлацията в Аржентина е сред най-високите в света. Най-засегнати от поскъпването са хотелиерството и ресторантьорството, сочат данните на статистическата служа. Там инфлацията е достигнала 108,8 процента.

"Провалих се": Какво си казали Меси и Мбапе след финала на Световното първенство?

Звездата на Франция Килиан Мбапе разкри какви думи са си разменили с Лионел Меси след големия финал на Световното първенство по футбол,...

За да финансира дефицитите в бюджета Централната банка на Аржентина постоянно печати пари. Втората най-силна икономика в Южна Америка страда от силно раздут държавен апарат, ниска производителност в промишлеността и огромен сив сектор, който лишава държавата от важни данъчни постъпления.

Не спира и обезценяването на националната валута – аржентинското песо, а планината от дългове продължава да расте. За рекордната инфлация в страната има и външни фактори, като войната на Русия срещу Украйна и нарушените вериги за доставки.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com