Започна процесът срещу Илон Мъск за ощетяване на инвеститори на Тесла

3281
Започна процесът срещу Илон Мъск за ощетяване на инвеститори на Тесла
Снимка: Getty Images

Над четири години след като туитна, че ще изтегли Тесла от борсата, Илон Мъск, трябва да дава обяснения в съда на инвеститорите, които смятат, че той ги е ощетил с тези свои изказвания, предадоха световните агенции. Илон Мъск, който по онова време беше президент и изпълнителен директор на Тесла е излъгал и заради неговите лъжи някои хора изгубиха милиони долари, заяви Никълъс Порит, адвокат на завелите делото срещу Мъск, предава БТА.

На 10 август 2018 г. инвеститорите, които се смятаха за ощетени от Мъск, подадоха иск срещу него, че е манипулирал изкуствено цената на акциите на Тесла, за да разори напълно инвеститорите, които залагаха на намаляване на котировката.

За да засили търсенето: Tesla намалява цените за Европа и САЩ с до 20%

Американският производител на електромобили "Tesla" намалява цените на новите коли в Европа и САЩ с около 20%, за да засили търсенето и...

Процесът за измама започна в Сан Франциско във вторник с избор на съдебни заседатели. Той ще продължи три седмици, а Мъск е в списъка на свидетелите.

На 7 август 2018 г. Мъск породи потрес и изумление, като каза, че иска да изтегли Тесла от борсата, когато цената на акциите достигне 420 долара. Той добави, че има осигурено финансиране за извършване на тази операция и каза няколко дни по-късно, че дискутира със саудитския суверен фонд. Акциите на Тесла скочиха на 386,48 долара. На 16 август те спаднаха на 335,45 долара.

Жалбовносителите имат намерение да докажат, че Мъск е направил фалшиви или заблуждаващи изказвания, които са им навредили и те са понесли загуби през този период.Освен Мъск, са обвинени и Тесла, като юридическо лице, и членовете на административния съвет на компанията.

Американският борсов регулатор  - Комисия по ценните книжа и борсите, депозира жалба срещу Тесла, считайки, че Мъск не е представил доказателства за финансирането, което твърдял, че е осигурил. Регулаторът наложи на Мъск да отстъпи президентството на административния съвет на Тесла, да плати глоба от 20 милиона долара и изиска туитовете му, пряко свързани с дейността на Тесла да бъдат одобрявани предварително от компетентен юрист. През миналата пролет милиардерът се опита да постигне отмяна на решението, но напразно. През октомври той закупи Туитър след редица обрати. 

Историческа загуба: Илон Мъск постави отрицателен рекорд на Гинес

Илон Мъск продължава да чупи нови рекорди, макар и не винаги такива, каквито иска. Сега известният милиардер постави световен рекорд на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com