Заради проблем с бланките: Всички нови паспорти са валидни само 5 години

21236
Заради проблем с бланките: Всички нови паспорти са валидни само 5 години
Снимка: БГНЕС

Новите паспорти, които МВР издава, са валидни за 5 години, а личните карти – за 10. По повод това странно обстоятелство депутатът от "Продължаваме промяната" Цветелина Симеонова-Заркин е отправила питане до министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Тя е посочила, че предимствата на по-дългия срок на валидност от финансова, екологична и социална гледна точка са безспорни.

"За българските граждани, намиращи се извън страната ни, особено тези, които имат постоянен адрес извън Европа, 5-годишна валидност на паспортите създава сериозна пречка за поддържане на валиден документ, удостоверяващ българското им гражданство и възползване от произтичащите от това права", посочва още народният представител.

Тя е попитала какви са причините да не могат българските граждани да се възползват от законовото им право да ползват паспорт с 10-годишна валидност.

Министър Демерджиев е отговорил, че в чл. 36, ал. 1 от Закона за българските лични документи паспортите на българските граждани се издават със срок на валидност за 5 или 10 години, но е пропуснал да отбележи, че това става според заявения от лицето срок. Още: Над 109 хил. българи са без лични документи

Оправданието му е, че използваните към момента технически средства и бланки за издаване на паспорт не позволявали издаване на паспорт с валидност 10 години, поради спецификите на книжното тяло, фолиото за паспорт и електронния носител на информацията, които са предназначени за издаване на паспорт с 5-годишен срок.

Припомняме, че немската компания „Веридос ГмбХ“ има договор с МВР от 2018 г. за полиграфическа изработка и доставка на бланки на български лични документи по образците, утвърдени с Решение на Министерски съвет № 315/07.05.2009 г. и свързаните с нея доставки на материали и консумативи. Той е на стойност 32 353 559 лв. без ДДС. След поредица подписвани анекси до края той набъбна на 95 740 551 млн. лв. Действието на този договор приключи съвсем скоро - на 9-ти януари т.г., той бе вече отчетен.

На 18-ти януари МВР отправи към  тази фирма покана да сключи нов контракт със същия предмет на стойност 44 587 726 лв. без ДДС.

Това е при положение, че само преди месец – на 22-ри декември, МВР подписа големия договор за изработка на лични документи от поколение 2019 след дългогодишна съдебна сага с консорциум "Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ - С&Т" за сумата от 252 950 562 лв. без ДДС (или 303,5 млн. лв. с ДДС). Той е за "Проектиране, изграждане и управление на система за издаване на български лични документи "Поколение 2019" с продължителност 10 години, като срокът за въвеждане на самата система е 19 месеца. Още: За личните документи: При договор за 250 млн. лева подписваме друг - от 44,6 млн. лева

След всички тези огромни суми, които държавата плаща за личните ни документи и които ние плащаме, за да се сдобием с тях, пак потърпевши се оказват нашите пътуващи или живеещи в чужбина сънародници.

Дори не са създадени елементарни условия да не се нарушават законовите ни права – че този, който заявява нов документ за самоличност, е в правото си да каже за колко години го иска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com