Заради шпионския балон над САЩ: Антъни Блинкън отлага визитата си в Китай

1470
Заради шпионския балон над САЩ: Антъни Блинкън отлага визитата си в Китай
Снимка: Getty Images

Американският държавен секретар Антъни Блинкен отлага визитата си в Китай, след като над САЩ беше засечен китайски шпионски балон, съобщи днес телевизия Ей Би Си нюз, като се позова на свои източници, предаде Ройтерс.

Според американската медия Блинкен не иска ситуацията да се раздува с отмяната на визитата му, но също така няма желание инцидентът да бъде доминираща тема на негови срещи с представители на китайските власти.

Информацията бе потвърдена от Държавния департамент на САЩ. Високопоставен представител на американското външнополитическо ведомство каза, че Блинкен ще е готов да посети Китай, "когато условията позволят".

По-рано през деня Пекин изрази съжаление, че "гражданският аеростат", както го нарече китайското министерство на външните работи, случайно се е отклонил към територията на САЩ, като този инцидент предизвика гневни политически реакции във Вашингтон.

Китай даде обяснение за балона, засечен над САЩ (ВИДЕО)

Вчера говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви пред журналисти, че правителството следи балон за наблюдение, който лети на голяма височина над континенталната част на САЩ. Райдър допълни, че балонът "се движи на надморска височина, надхвърляща значително пътническия въздушен трафик, и не представлява военна или физическа заплаха за хората на земята".

Американските военни са обмислили възможността да свалят балона над щата Монтана, но в крайна сметка президентът Джо Байдън е решил да не бъдат предприемани подобни действия заради опасността, която биха представлявали падащите отломки.

И Канада засече съмнителен балон над територията си

Канадското министерство на отбраната съобщи, че е засякло летящ на голяма височина балон за наблюдение малко след като американски пред...

Сенаторът републиканец Том Котън призова Блинкън да отмени визитата си в Пекин, а бившият президент Доналд Тръмп заяви в своята социална мрежа "Трут соушъл", че балонът трябва да бъде свален.

По-рано днес китайското външно министерство разпространи изявление, в което посочва, че този "аеростат е … използван за граждански, метеорологични и други научни цели", и изразява съжаление, че е навлязъл в американското въздушно пространство.

Представители на американските власти са поставили въпроса пред Пекин по дипломатически канали и са заявили, че се отнасят много сериозно към този случай, пише БТА.

Ройтерс определя отлагането на визитата на държавния секретар на САЩ в Китай, която беше договорена през ноември от президентите Си Цзинпин и Джо Байдън, като потенциален сериозен удар по опитите за разведряване на все по-обтегнатите в последно време китайско-американски отношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com