Защо Германия е против изпращането на танкове Leopard 2 в Украйна?

8724
Защо Германия е против изпращането на танкове Leopard 2 в Украйна?
Снимка: Getty Images

Последните 12 месеца накараха европейските лидери сериозно да преосмислят подхода си към националната сигурност. Ако инвазията на Русия в Украйна потвърди едно нещо, то е, че мирът на континента не може да се приема за даденост, а досегашната ситуация с десетилетия на ниски разходи за отбрана, вече е към края си. Това е особено вярно за Германия, която от години харчи много по-малко за своята армия от много от западните си съюзници, но сега преразглежда подхода си към отбраната у дома и в чужбина.

Дни след началото на инвазията миналия февруари, германският канцлер Олаф Шолц изнесе вълнуваща реч пред парламента, в която се ангажира да похарчи 100 милиарда евро за модернизиране на военния капацитет на Германия. Той също така обеща, че Германия ще повиши разходите си за отбрана до 2% от БВП - постигайки цел, поставена от НАТО, която не е изпълнявана от Берлин от години, както и че ще прекрати дълбоката руска енергийна зависимост.

Пусни леопардите от клетката: Мемове с призиви към Шолц заляха мрежата (СНИМКИ)

Въпреки това, почти година по-късно, критиците казват, че визията на Шолц не е успяла да се превърне в реалност. А Германия беше обвинена, че се бави, когато става въпрос за изпращане на по-мощни оръжия в Украйна. Критиките нараснаха през последните дни, тъй като американските и европейските лидери засилиха натиска си върху Берлин да изпрати произведени в Германия танкове Leopard 2 в Украйна или поне да позволи на други страни да го направят. Това пише CNN в свой анализ, посветен на отказа на Берлин да предостави танкове за Украйна.

Експерти изчисляват, че около 2000 танка Leopard се използват от 13 страни в Европа и те все повече се възприемат като жизненоважни за военните усилия на Украйна, тъй като конфликтът продължава вече 11 месеца. Но Берлин трябва да даде одобрение на тези нации за реекспорт на произведени в Германия танкове за Украйна и досега се съпротивлява на призивите да го направи. 

Шпигел: Германското военно министерство отдавна има списък на танковете, които могат да бъдат дадени на Украйна

Шолц настоя, че всеки подобен план ще трябва да бъде напълно координиран с целия западен алианс, а германски официални лица посочиха, че няма да одобрят прехвърлянето на машини Leopard, освен ако САЩ също не се съгласят да изпратят някои от своите танкове в Киев.

Ключовата среща на западните съюзници в Германия в Рамщайн миналата седмица на практика се провали, след като не се стигна до по-широко споразумение за изпращане на танкове в Украйна. Дотам се стигна, след като новият министър на отбраната на страната Борис Писториус каза, че все още не е взето решение от неговото правителство. Писториус отхвърли твърденията, че Германия е "пречела" на "обединена коалиция" от страни в полза на плана. „Има основателни причини за доставката и има основателни причини против... Всички плюсове и минуси трябва да бъдат претеглени много внимателно и тази оценка изрично се споделя от много съюзници“, добави той.

Украински сержант: Омръзна ни да се бием срещу Путин с танкове-боклуци

Зависимостта от остарелите технологии от съветската епоха води до влошаване на морала на украинските войници. В тази връзка Киев все по...

"Дайте танкове на Украйна": Шествие в Берлин с искане към германския канцлер (ВИДЕО)

Решението на Германия да не дава одобрение за изпращането на танкове вероятно ще се приеме зле от съюзниците й, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. „Това е като киселина, която разяжда слой след слой доверие“, каза високопоставен дипломат от НАТО пред CNN в петък. Дипломатът добави, че колебанието на Германия също може да има трайно въздействие върху останалата част от Европа и потенциално да тласне други членове на Алианса по-близо до САЩ, дори ако Германия не е склонна да го направи. 

А разделенията в Алианса станаха все по-ярко изразени през последните дни – министър-председателят на Полша описа Германия като „най-малко проактивната страна от групата и предположи, че страната му може да изпрати танкове Leopard в Украйна без одобрението на Берлин.

Игра на баланс

Въпреки всички критики към колебливостта на Германия относно танковете, Берлин изигра решаваща роля в подкрепата на Украйна през последната година. САЩ и Обединеното кралство са единствените две държави, които са предоставили повече военна помощ на Киев от Германия от началото на инвазията, сочат данни на института Кил.

Военната подкрепа на Германия за Украйна се разви с течение на времето. Тя се отказа от дългогодишната си политика да не доставя смъртоносни оръжия в зоните на конфликт и наскоро увеличи доставките на по-тежко оборудване за Украйна, включително бронирани бойни машини на пехотата и системи за противоракетна отбрана Patriot.

Сложиха копие на килията на Навални до руското посолство в Берлин (СНИМКИ)

Копие на затворническата килия, в която излежава присъда опозиционният руски политик Алексей Навални, бе инсталирано в Берлин. То е раз...

Германия обещава още 52 милиона евро помощ за Украйна

Правителството обаче гледа на танковете като на огромна стъпка в сравнение с оръжията, доставени досега на Украйна, и се опасява, че разрешаването на германски танкове да бъдат използвани срещу Русия ще бъде възприето от Москва като значителна ескалация.

Според наблюдатели, резервите на Берлин се дължат отчасти на прагматичния подход на Германия към конфликта като цяло, както и на сравнително плахата военна позиция от десетилетия назад, обусловена според самия Шолц от „драматичните последици от две световни войни, произлезли от Германия“.

„Германия е на мирна вълна от много години. Нямаме опит в процедурите или обществените поръчки, за да направим нещо бързо в момента. Истината е, че в продължение на десетилетия гледахме на нашия бюджет за отбрана като на подарък за нашите съюзници, защото те го смятаха за важен“, каза Кристиан Мьолинг, заместник-директор на Германския съвет за външни отношения.

Пращаме танкове "Леопард" на Украйна, обяви полският президент

Каквото и да се случи в Украйна, Германия ще трябва да си зададе някои големи въпроси относно сигурността през следващите години. Апетитът за подобряване на въоръжените сили на Германия нарасна значително от началото на войната.

Думи на бивш полски министър за разделянето на Украйна предизвикаха дипломатически скандал

Изявление на бившия външен министър на Полша Радослав Сикорски, че управляващата партия в страната е допускала сценарий за разделяне на...

Миналата седмица Кристин Ламбрехт подаде оставка като министър на отбраната на фона на критики към усилията й да модернизира армията. Ламбрехт се бореше да направи нещо забележително със 100-те милиарда евро, които Шолц й предостави миналата година. Ръководителят на Християндемократите, основната опозиционна партия в Германия, обвини канцлера, че не е взел сериозно собствената си реч миналата година.

Какво иска Германия?

Човекът, който сега може да похарчи тези пари, е Писториус, когото германските власти смятат за сигурен и готов за работа министър. Въпросът, на който той и Шолц трябва да отговорят, е докъде Германия е готова да стигне, за да има сериозно военно присъствие в Европа.

През декември Германия призна, че няма да изпълни обещанието на Шолц да се съобрази с изискванията на НАТО за разходите за отбрана през 2022 г. Нещо повече - той уточни, че вероятно ще пропусне тази цел и през 2023 г.

А бойната готовност на армията е по-ниска от тази на някои други европейски сили. Според сътрудничеството на Ранд на Германия ще отнеме около месец, за да мобилизира напълно бронирана бригада, докато британската армия „би трябвало да може да поддържа поне една бронирана бригада за неопределено време“. 

Германската икономика издържа 2022 г.

Макрон: С Германия трябва да сме пионери в развитието на Европа

Франция и Германия трябва да бъдат "пионери" в развитието на Европа. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в реч в Университета...

Експерти по отбраната казват, че на Германия ще й бъде трудно да се придвижи много далеч или много бързо в усилията си да подсили армията си. „Да, поели сме ангажимент да харчим повече за нашата сигурност, но без ясна представа точно за какво трябва да бъдат изразходвани или как се вписват в по-широка стратегия за сигурност“, каза Мьолинг. 

Според него амбициите на Германия за отбрана могат да бъдат възпрепятствани от политическа воля. „Много професионални кариери са изградени върху схващането, че Германия е миролюбива нация. Общественото настроение се променя и вероятно е в повратна точка, но би било много трудно Германия да стане водещ играч в европейската сигурност", каза той. 

Европейски служители и дипломати са песимисти и смятат, че германската политика в крайна сметка ще продължи да се съпротивлява на сериозните реформи в отбраната.

Ключов момент

В дипломатическите кръгове често се казва, че германският модел за успех от 21 век е изграден върху три стълба: евтина китайска работна ръка, евтина руска енергия и американски гаранции за сигурност. Мнозина вярват, че това добре известно предпочитание към дипломатическия прагматизъм и последващото нежелание да се избира страна ще означават, че всякакви реформи в отбраната ще бъдат силно ограничени.

Германски официален представител каза пред CNN, че за основните политици ще бъде трудно да се освободят от старите навици. „Те имат присъщ скептицизъм срещу откритото заставане на страната на САЩ и тънка надежда, че отношенията с Русия могат да бъдат коригирани“, казва той.

Словакия и Чехия също обмислят да пратят танкове "Леопард" на Украйна

Словакия и Чехия подкрепят идеята за изпращане на основни бойни танкове „Леопард“ (Leopard 2) на украинската армия. Това съ...

Франция и Полша притискат Германия да прати танкове "Леопард" на украинците

Берлин оказа подкрепата си на Украйна и по други начини, предприемайки действия, за да се откаже от руския газ и давайки пример на останалата част от Европа, чието общо потребление на газ е намаляло от началото на войната. Сравнително топлата зима в Европа, разбира се, помогна, но възпирането на Путин да използва енергията като оръжие беше важен фактор за отговора на Запада срещу Москва.

Но картата на сигурността на Европа е прекроена, както и разделителните линии в международната дипломация. Непровокираното нахлуване на Русия в друга държава показа по-ясно от всякога, че моралните ценности не са универсални.

Германия, която е най-богатата страна в Европа, безспорно извлече огромни ползи от политиката си на разделяне на два лагера. Тя е защитена от членството в НАТО, като същевременно поддържа икономически отношения с нежелани партньори.

Тази политика беше посочена и Германия сега трябва да реши точно какъв вид глас иска да има в настоящия разговор за глобалната сигурност. Решенията, които ще вземе през следващите няколко години, могат да изиграят решаваща роля за определяне на сигурността на целия европейски континент за десетилетия напред.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари